המקרר כבר מלא והבית נקי – מה עכשיו? כל מה שאתם צריכים לדעת לקראת בואו של תינוק חדש הביתה.

מאת : לינדה גדות
הגעתו הקרובה של תינוק חדש הביתה היא מאורע משמח, מרגש וגם מלחיץ. מה צריך להכין? מה שכחתם? איך תסתדרו כשהתינוק יגיע ולמה כדאי לדאוג כבר עכשיו? נשים רבות שמעולם לא בישלו או ניקו פתאום מוצאות את עצמן עם מקל ספונג'ה ביד וסיר על הגז. טוב יעשו הגברים שאיתן אם יצטרפו למאמץ כי התקופה הקרובה, על כל השמחה והאושר שבה, לא הולכת להיות קלה. אז מה צריך להכין – רשימה מסודרת, דבר אחרי דבר, לפניכם.
האכלה
גם אם נדמה לכם שאתם יודעים בוודאות אם התינוק שלכם ינק או ישתה תחליפי חלב אם מבקבוק – אל תסמכו על זה. כבר קרו מקרים שדברים נראו אחרת אחרי בוא התינוק. תמיד טוב לדאוג לגמישות ואפשרות מעבר מהיר בין הנקה להאכלה.
התינוק יזדקק לבקבוקים עם פטמות מתאימות. את הבקבוקים יש לחטא בין שימוש לשימוש באמצעות סטרילייזר למיקרו, טבליות חיטוי או סיר להרתחת הבקבוקים. משרד הבריאות ממליץ לתת לתינוק עד גיל שנה מים מורתחים בלבד. אפשר לתת לתינוק את כל סוגי המים, אבל את כולם יש להרתיח ולקרר לטמפרטורת החדר לפני שהם מגיעים לתינוק. אם ההרתחה תתבצע באמצעות קומקום חשמלי, ודאו ניקוי האבנית בקומקום לפני השימוש. אפשרות אחרת היא שימוש בבר מים שכולל מים רותחים, יתרונו של בר המים הוא שלא צריך לחכות למים לצד סינון פיזי ומנורת UV שמוודאת שאין במים חיידקים. גם אם את מתכוונת להניק, כדאי להחזיק בבית קופסת תחליף חלב אחת על כל מקרה.

פדים לחזייה הם מצרך חיוני, במיוחד למניקות (אבל בכמה ימים הראשונים גם לאלו שלא), משחה לטיפול בסדקים ורגישויות בפטמות היא גם רעיון טוב וממילא מיועדת גם למקרים של פציעות ושריטות קלות אחרות. אם התחלת להניק, אל תשכחי להזין את עצמך היטב – לשתות ולאכול מאוזן. התינוק כבר יקבל מהחלב את כל מה שדרוש לו, לא משנה כל כך מה תאכלי. את, מצד שני, עלולה למצוא את עצמך עם חסרים בסידן, נוזלים, ויטמינים וחומרים אחרים אם מאגרי הגוף ילכו לטובת ההנקה.
הכנת בני המשפחה
אחים גדולים או קטנים ואפילו חיית המחמד שלכם, על ארבע עלולים להגיב בקנאה, רכושנות ואפילו תוקפנות כלפי התינוק החדש. שינוי בהרגלים בין אם הם קשורים ישירות להגעת התינוק החדש כמו מעבר חדר, או כאלו שלא כמו גמילה מחיתולים – כדאי להקדים ולא להשאיר לרגע האחרון. לפני שהתינוק מגיע הביתה, הביאו חיתול או בד שעטף אותו כדי שחיות המחמד יתרגלו לריחו של התינוק עוד לפני הגעתו הביתה.

גם ילדים גדולים יותר כדאי להכין לשינויים הצפויים. דברו איתם, שתפו והכינו אותם למה שעתיד לקרות. אנשים נוספים שרצוי לשתף הם המעגל המשפחתי חברתי המורחב. שהרי, לפחות בתקופה הראשונה, ילדים זה הרבה מאד עבודה ומעט מאד זמן פנוי ולכן כל עזרה שתוכלו לקבל היא מבורכת. סבא או סבתא יכולים לקחת את הילדים הגדולים יותר לשעה-שעתיים, למשל, זה גם יקל עליכם בהתמודדות עם הפעוט החדש וגם יאפשר לפעוט הגדול יותר שעתיים של תשומת לב המוקדשת רק לו. אחים ואחיות יכולים לעזור בבישולים או לתת לכם פסק זמן מספיק כדי ליהנות ממקלחת טובה נחוצה.
שינה ושינוע
אין רגע אושר גדול יותר מלראות תינוק חדש ישן. דאגו למיטה או עריסה עם תו תקן, סדין טוב וקשיח, לפחות שני סדינים מותאמים ושמיכה נעימה. מגן ראש גם הוא מומלץ. בנוגע למוצצים, גם אם אתם ממש "נגד" לפני הלידה, אולי בכל זאת כדאי שיהיה איזשהו מוצץ או שניים בבית לרגעי משבר.
בעלי הרכב מבינכם, אל תשכחו להתקין כסא בטיחות תיקני בעבור התינוק. מנשא יעזור לכם להעביר טיולים בכיף ובלי להרגיש גם לספוג קצת שמש ולחזור לפעילות גופנית. עגלה או טיולון גם הם חשובים, כולל מגן מהשמש ושמיכה קלה.
החתלה – הצד האפל של אכילה
החלפת חיתולים הולכת להוות חלק נכבד מהעשייה היומית בשנתיים הקרובות. לכן דאגו למשטח החתלה נח ומקום אחסון בהישג יד. אחסנו בסמוך למשטח ההחתלה את כל אשר תזדקקו לו – חיתולים, מגבונים לחים, משחות, טלק, אלכוהול ומקלוני אוזניים (לחיטוי הטבור) ובגדים להחלפה. באותו מקום אחסון דאגו גם לכל אותם דברים קטנים נוספים שתצטרכו לטיפול השוטף בתינוק – חיתולי בד המצוינים להגנה מפני פליטות לאחר האכילה, מדחום, סירופ להורדת החום מתאים לתינוקות, מספרים לציפורניים.
מה פספסנו?
אמבטיית תינוקות, סבון ואבקת כביסה מיוחדים לתינוקות יכולים לעזור. ולא פחות חשוב מזה, לזכור את בני הבית הנוספים – לאחים הגדולים העניקו תשומת לב ומתנה קטנה מפעם לפעם כך שלא תצוץ תחושה של "התינוק לקח את המקום שלי" שעלולה להתפתח. בנוסף, עם כל העומס והעייפות, נסו לזכור את הזוגיות בתוך כל הטירוף ולהשאיר גם קצת מקום לעצמכם.
ילדים זה שמחה ואושר גדול. ועם זאת, בשלושת החודשים הראשונים זה גם הרבה פעילות וחוסר שינה, עם קצת הכנה תוכלו לצלוח את התקופה בשלום ולהתחיל, באמת, ליהנות.