בלוטים טובים לבריאות – ממליצה לכם לקרוא

הידעתם שלפרי עץ האלון (בלוט) יש כל כך הרבה שימושים למאכל ולמרפא? ממש עכשיו עונת הבלוטים בשיאה והכל תוכלו למצוא ליד הבית אם רק תצאו ללקט. מאמר חשוב 🙂 מילה של “אמא נגה”.

בלוטים (צילום: אביבית ברקוביץ' בודן)
בלוטים (צילום: אביבית ברקוביץ’ בודן)

מאת : אביבית ברקוביץ’ בודן, מדריכת ליקוט צמחי בר והבעלים של המרכז הישראלי לליקוט מקצועי.
מהם היתרונות הבריאותיים של הבלוטים:

  1. בריאות העור: מי ההשריה או הבישול של הבלוטים עשירים בתאנינים. לתאנינים תכונה מכווצת ועוצרת דימום. אפשר להשתמש בהם במריחה על העור כדי להרגיע כוויות ופריחות, כדי לזרז החלמה של חתכים ופצעים, וכדי להפחית דלקת. מים אלה יכולים לשמש גם לטיפול מקומי בכאבים.
  2. עיכול: כמו רוב האגוזים, יש בבלוטים כמות משמעותית של סיבים, מה שהופך אותם אידיאליים לשיפור בריאות מערכת העיכול. הסיבים עוזרים לווסת את פעולת המעיים ולמנוע גם עצירות וגם שלשולים. זה אידיאלי עבור אנשים הסובלים מעיכול לא סדיר, התכווצויות, נפיחות, או כל בעיה אחרת במערכת עיכול.
  3. מניעת סוכרת: הבלוטים היא עוזרים לווסת את רמות הסוכר בגוף, ובכך למנוע את הקפיצות והנפילות של רמות הגלוקוז בדם שיכולות להוביל לסוכרת, או לסכן את מי שכבר סובלים ממחלה זאת.
    בלוטים (צילום: אביבית ברקוביץ' בודן)
    בלוטים (צילום: אביבית ברקוביץ’ בודן)
  4. בריאות לב: בלוטים יכולים להיות חלופה טובה לאגוזים כי יש בהם פחות שומן. היחס בין השומנים בלתי רוויים לשומנים רוויים בבלוטים גורם לשיפור ברמות הכולסטרול, מונע השמנת יתר, טרשת עורקים, ותנאים אחרים המאיימים על בריאות הלב.
  5. רמות האנרגיה: בלוטים מכילים פחמימות מורכבות המספקות מאגרי אנרגיה מתמשכת.
  6. בריאות העצם: בלוטים מכילים תמהיל מרשים של מינרלים הכולל זרחן, אשלגן וסידן. אכילת בלוטים עוזרת להגביר את בריאות העצם, למנוע התפרצות של אוסטאופורוזיס. בעיקר בזכות ריכוזי סידן גבוהים בבלוטים.
  7. זירוז חילוף החומרים: אחד מתפקידי המפתח של הוויטמינים מקבוצת B היא בחילוף החומרים של הגוף. אגוזי אלון עמוסים בויטמיני B: ניאצין, תיאמין, ריבופלבין ויטמין B12. החומרים שבבלוטים עוזרים להסדיר תהליכים אנזימטיים חיוניים לבריאות.
  8. ריפוי, תיקון, וצמיחה: בלוטים מכילים אחוז גבוה של חלבון: חשוב ליצירת רקמות ותאים חדשים, לתיקון של רקמות שנפגעו וריפוי מהיר בעקבות פציעה או מחלה.
    בלוטים (צילום: אביבית ברקוביץ' בודן)
    בלוטים (צילום: אביבית ברקוביץ’ בודן)

אילו בלוטים לבחור? מתי הם בשלים?
בלוט הוא בשל כאשר הוא מתפרק בקלות מהספלול . הוא יכול להיות ירוק או חום או כל גוון שביניהם. אבל חשוב שיפרד מהספלול בקלות.
* מומלץ ללקט בלוטים של אלון תבור כי רמת התאנינים בהם הכי נמוכה ולכן הכי קל לעבוד איתם במטבח .
* אם אתם שומרים את הבלוטים בבית יותר משבועיים, עדיף להקפיא אותם כדי למנוע קלקול (תחשבו על אגוז שתמיד ממליצים לשמור במקרר או במקפיא).
בלוט הוא אגוז ויש בו פחות שומן ויותר חלבון, ויטמינים ומינרלים מהאגוזים שמוכרים לנו. טעמו מזכיר טעם ערמונים, הם עוזרים לאזן כולסטרול וסוכר בדם, הם נאכלים על ידי תרבויות רבות במשך אלפי שנים, והם חומר גלם אידיאלי למטבח כך שניתן להכין מהם חטיף, קדירה, מרק ועוד.

קמח בלוטים (צילום: אביבית ברקוביץ' בודן)
קמח בלוטים (צילום: אביבית ברקוביץ’ בודן)

קמח בלוטים
מצרכים:
בלוטים (עדיף של אלון תבור)
מים
קערה ומסננת
אופן ההכנה:

  1. יש צורך לקלוף את הבלוטים, לכן, משרים אותם במים, כדי שהקליפה הפנימית תתרכך ותהיה יותר קלה להסרה.
  1. מגרדים עם האזור החלק בסכין את הקליפה הפנימית הדקה החומה.

חשוב ביותר – לא משאירים את הבלוטים המקולפים באוויר הפתוח – מיד מכניסים אותם לקערה מלאה במים.

  1. פורסים את הבלוטים לפרוסות דקות. אפשר לפרוס בסכין או בסכין הפורס של מעבד המזון.

שוב – את הפרוסות מכניסים למים.

  1. הפרוסות יעכירו את המים ויהפכו אותם לחומים – אלו התאנינים שגורמים למרירות שיוצאים מהבלוטים.
  2. לסירוגין – משרים את הבלוטים במים, מערבבים ושוטפים. ושוב משרים, מערבבים ושוטפים.

עד שהבלוטים מאבדים מהמרירות שלהם (ממש טועמים).
לי התהליך לוקח כ-7 שטיפות והשריות. (אני עושה את זה תוך כדי יום שגרתי בבית).

  1. מסננים את הפרוסות וטוחנים אותם בבלנדר או מעבד מזון.
  2. הקמח נשמר הכי טוב במקפיא, אפשר לשמור עד שבועיים במקרר.

קדירת בלוטים – מתכון שלמדתי מיערה שחם לקדירת בלוטים

קדרת בלוטים (צילום: אביבית ברקוביץ' בודן)
קדרת בלוטים (צילום: אביבית ברקוביץ’ בודן)

מצרכים:
60 בלוטים קלופים (מהקליפה החיצונית והפנימית) פרוסים לפרוסות בעובי 2 מ”מ מושרים במים ושטופים עד שאין בהם מרירות.
4 שיני שום כתושות
2 כפות זנגביל טרי מגורר
1/2 כוס רוטב סויה
1/2 כוס מים
1 כוס חלב קוקוס
1 כף חומץ תפוחים
2 כפות סילאן
2 כפות קורנפלור
אופן ההכנה:

  1. מבשלים את הבלוטים במים רותחים 20 דקות.
  2. מכינים את הרוטב:

2.1 מטגנים את השום והזנגביל יחד קלות.
2.2 מוסיפים את כל הנוזלים ומביאים לרתיחה.
2.3 מערבבים את הקורנפלור בכוס מים קרים עד שהוא נמס ואז מוסיפים אותו לרוטב.

  1. מאחדים את הבלוטים (כשהם כבר לא מרים ומסוננים ממי הבישול) עם הרוטב
    עוגת בלוטים (צילום: אביבית ברקוביץ בודן)
    עוגת בלוטים (צילום: אביבית ברקוביץ בודן)

עוגת בלוטים טבעונית
עוגה עסיסית עם רכיבים מפתיעים. התאמתי ושדרגתי מתכון מדהים של קרן אגם לקמח מלא וקמח בלוטים, מעולה גם אם אין לך קמח בלוטים (פשוט להחליף בקמח מלא)
מצרכים:
1 כוס קמח בלוטים (אם אין, השתמשו בקמח כוסמין מלא)
1/4 כוס קמח כוסמין מלא (או כל קמח מלא אחר, או קמח בלוטים לעוגה נטולת גלוטן)
1/2 כוס קקאו איכותי
2.5 כפיות אבקת אפיה
3/4 כפית אבקת סודה לשתיה
כוס רסק תפוחים
חצי אבוקדו בינוני או רבע אבוקדו גדול מאוד בשל ורך
1.25 כפיות תמצית וניל
1/4 כפית מלח
חצי כוס חלב טבעוני (אורז, שיבולת שועל…)
1/2 כוס סוכר חום
כף חומץ תפוחים (חשוב מאוד לאווריריות העוגה, ולא עושה חמוץ!)
אופן ההכנה:
1. מועכים את האבוקדו היטב היטב.
2. מוסיפים לאבוקדו את כל החומרים הרטובים.
3. מערבבים בקערה נפרדת את כל החומרים היבשים.
4. מוסיפים את היבשים לקערת הרטובים, תוך ערבוב מינימלי.
5. מעבירים לתבנית ומכניסים לתנור בחום של 180 מעלות ל – 30 דקות או עד שקיסם שננעץ יוצא יבש.

ערמונים בלוטים (צילום: אביבית ברקוביץ בודן)
ערמונים בלוטים (צילום: אביבית ברקוביץ בודן)

ערמוני בלוטים צלויים במדורה
אופן ההכנה:
1.      בוחרים בלוטים יפים ללא חורים.
2.      חורצים אותם כמו שחורצים ערמונים לפני קליה.
3.      שמים אותם בקרבת הגחלים כך שהם יאפו אבל לא ישרפו.
4.      מחכים כ7 דקות, ובודקים האם מוכן (זאת אומרת שכבר אין מרירות).
בראוניס בלוטים טבעוני – מתכון שלמדתי מיערה שחם 
מצרכים:
3 כוסות קמח בלוטים (ללא מרירות)
3/4 כוס סוכר חום
1/2 כוס קקאו (לא שוקולית)
1 כף אבקת אפיה
3 כפות סילאן
4 כפות שמן קוקוס
3 בננות בשלות מעוכות
1 כוס רסק תפוחים
1 כפית תמצית וניל
אופן ההכנה:

  1. מערבבים את כל המצרכים.
  2. מכניסים לתנור בחום של 180 מעלות ל-40 דקות או עד שמרקם העוגה כמו בראוניס.

חטיף/קרוטוני בלוטים – מתכון שלמדתי מיערה שחם
מצרכים:
40 בלוטים קלופים (מהקליפה החיצונית והפנימית) פרוסים לפרוסות בעובי 2 מ”מ מושרים במים ושטופים.
** אין צורך להשרות את הבלוטים כדי להוציא את המרירות עד הסוף. רק קצת 🙂
1/4 כוס שמן קוקוס
1/2 כוס מי מלח
אופן ההכנה:
* שימו לב: התאנינים אותם אנו רוצים לנטרל/להרוס נעלמים ב-170-250 מעלות. לכן, השתמשו במחבת או כל כלי אחר שיכול להגיע לטמפרטורות כאלה בלי שייהרס.

  1. מחממים קצת שמן קוקוס במחבת ברזל יצוק. שופכים לתוכו את פרוסות הבלוטים.
  2. מטגנים/קולים במחבת תוך ערבוב כדי שלא תהיה חריכה.
  3. עוצרים ומורידים מהאש כשהבלוטים משחימים וכשמכניסים אותם לפה כבר אין מרירות.
  4. מוסיפים למחבת מי מלח ומחזירים לאש עד שהמים מתאדים.

אפשר לאכול ככה, או להוסיף כקרוטונים לסלטים/מרקים.

כתיבת תגובה