החזרה לשגרה אחרי החופש הגדול קשה להורים ולילדים כאחד, אבל יש כמה דברים שאפשר לעשות כדי להקל עליה. הנה המדריך שילווה אתכם בתקופה הקרובה.

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, נכון ל-2013 גדלה כמות התלמידים במערכת החינוך הציבורית בממוצע של 1.36% בשנה. הסיבות העיקריות לגידול קשורות לשינויים באוכלוסייה, לשינויים באחוזי הנשירה מהלימודים ומיישום המלצות ועדת טרכטנברג להענקת מסגרות לימוד חינם מגיל 3.
עם זאת, הורים לילדים בכל הגילאים מסכימים באופן גורף על כך שהקושי להחזיר אותם לשגרה אחרי החופש הגדול נשאר תמיד זהה – בלי קשר לגיל הילדים או למספר התלמידים בבתי הספר.
איך מעודדים את הילדים לישון מוקדם יותר?
התחום הראשון שבו צריך להכין את הילדים שחוזרים לבית הספר הוא השינה והקימה. מומלץ להתחיל להקפיד על שעות שינה קבועות שמותאמות לגיל הילד כבר כשבוע לפני החזרה ללימודים, כמו גם להתחיל להעיר אותם יותר מוקדם. באופן עקרוני, ילדים בגילאי 6-13 צריכים לישון 9-12 שעות בלילה ומתבגרים מגיל 14-17 יכולים להסתפק ב-8-10 שעות.
הדרך לעודד את הילדים לחזור למיטה מוקדם יותר מאשר בחופש הגדול היא לשתף אותם בתהליך קבלת ההחלטות ואולי גם לפרגן להם עם עיצוב מחדש של החדר. סוף החופש הוא למשל הזדמנות מעולה לקנות להם מיטה וחצי שתגרום להם להתלהב, או לבחור יחד איתם שולחן עבודה. המטרה היא בכל מקרה לגרום לילדים להרגיש מעורבים ולא להנחית עליהם הנחיות פתאומיות.
עוד היבט שמדגיש את החשיבות של שיתוף פעולה הוא הכנת הציוד לבית הספר. בעזרת השיתוף הילדים יתחילו להתכונן לקראת החזרה, ירגישו שותפים ובתקווה גם ישקיעו מחשבה בלימודים. מבחינה פרקטית, כדאי לחשוב יחד עם הילדים על רעיונות להתארגנות, לסדר את החדר ולזרוק חפצים מיותרים כדי לשמור על סביבה מאורגנת ונקייה.
זה הזמן לקחת אחריות
הורים שמטילים אחריות וסמכות על ילדיהם בהתאם לגילם מעבירים להם מסר של אמון. כבר עכשיו צריך לחשוב על כל מה שהילדים יכולים לעשות לבד ולתת להם לתרגל את זה בהקשר של החזרה לבית הספר, כמו למשל לכוון את השעון המעורר של הטלפון הנייד, להכין כריכים בבוקר וכן הלאה.
בנוסף, גם ילדים גדולים בחטיבת הביניים והתיכון זקוקים למסרים חיוביים מההורים ורצוי לתת להם הזדמנות להעלות חששות ותחושות. בשלב הזה כל מה שההורים צריכים לעשות הוא רק לאפשר לילדים לשתף אותם במגוון הרגשות שעולים להם ולשמש כאוזן קשבת.
לבסוף, רצוי לתאם מפגש עם המורה החדשה והיכרות עם 2-3 ילדים מהכיתה אם עוברים לבית ספר חדש. בהמשך ישיר לזה אפשר לשוחח עם הילדים על סדר יום קבוע ולהכין בו רשימת מטלות להכנת שיעורי בית, תרגילי עבודה ושעות צפייה בטלוויזיה בימים שנותרו עד החזרה לשגרה מלאה.