המעבר לכיתה א' מאתגר את ההורים והילדים גם יחד, אך יש לפחות כמה טיפים שיכולים לעזור להם להתמודד. הנה 5 מתוכם.

המעבר לכיתה א' מייצג את אחד השינויים המשמעותיים ביותר בחיי הילד. מבחינתו מדובר על החלפה של סביבת הגן המוכרת, הסטרילית והבטוחה במוסד גדול ומנוכר שבו הוא בדרך כלל לא מכיר יותר מדי ילדים. במקביל, גם ההורים מוצאים את עצמם מתמודדים עם האתגר ולעיתים עלול להיווצר משבר שמשפיע על כל התא המשפחתי.
מצד שני, לא חייבים להיבהל מהמעבר לכיתה א' ויש לפחות 5 טיפים שעשויים להקל עליו:
- ערכו היכרות מוקדמת עם בית הספר – ביקור בבית הספר שאליו אמור הילד להצטרף לפני תום החופש הגדול יעשה פלאים ליכולת ההסתגלות שלו. חשוב שהביקור יהיה נינוח, ייערך בקצב של הילדים ושיהיו בו מורים שאמורים ללוות אותו גם בכיתות.
ברוב בתי הספר ברחבי הארץ מארגנים ביקורים יזומים כאלה ומשלבים אותם עם שיחות אישיות, אך התפקיד של ההורים הוא בכל מקרה לוודא שהם נערכים או אפילו לבקש אותם באופן עצמאי. במהלך הביקור מומלץ לשחק בחצר, להראות לילד את הכיתה והשירותים ואפילו את נקודת המפגש עם ההורים בסוף היום.
- שמרו על גישה חיובית – אין טעם לייצר ציפיות שווא מבית הספר ויש להציג אותו באור חיובי. חשוב להסביר לילד כיצד עומד להיראות יום הלימודים ואיך זה ישפיע עליו. שמירה על גישה חיובית ומעורבות של כל בני המשפחה תקל על הילד. היא תאפשר לו לדעת שיש לו על מי לסמוך ותמנע תחושת תסכול.
- הימנעו משינויים נוספים – כל התא המשפחתי צפוי כאמור להיות מושפע מהמעבר לכיתה א', אך רצוי להימנע משינויים נוספים. הכנה לכיתה א' צריכה להיות מוקדשת לילד בלבד וכדאי להמעיט כמה שיותר תהליכים מקבילים כמו מעבר דירה, החלפת מקום עבודה או אפילו שינוי של השגרה.
שגרה קבועה היא המפתח לחיים מאושרים של הילדים. השגרה מעניקה להם ביטחון ועוזרת להם להתמודד עם הקשיים הצפויים בתוך ומחוץ לבית הספר.
- עזרו לילד להתארגן – אפשר להפוך את המעבר לבית הספר לחוויה חיובית יותר אם עוזרים לילד להיערך ולהתארגן. כדאי לקחת אותו לחנות הצעצועים כדי לבחור תיק, לשמוע מה חשוב לו להכניס לתוכו ולסייע לו בהכנת המחברות.
במסגרת הכנה לכיתה א' ניתן ללמד את הילד איך מכינים מערכת שעות ומה צריך לשים בתיק שילווה אותו לאורך יום הלימודים. במידה ויש לילד שאלות, זה הזמן להביע בו תמיכה ולשדר ביטחון.
- שמרו על סבלנות – הורים לילדים בכיתה א' צריכים להיות סבלניים וקשובים אליהם. במידה ויש לילד אחים גדולים הם יכולים להשתתף בתהליך, לענות על השאלות הקשות ולספר על החוויה האישית שלהם.