בקעת השפע

מתי לאחרונה ביקרתם בבקעת הירדן? לטעמי מדובר באחד מאזורי התיירות הפחות מוכרים אך המרתקים והמהנים ביותר בהם תוכלו לסייר לבלות ולהתארח בישראל- וכל זאת במרחק נסיעה של כ-90 דקות מגוש דן.

תמרים(צילום:אורי_גולן)

מאת : עדי שטרנברג

אודה ולא אבוש – אני לא ביקרתי באזור היפהפה הזה כמה עשרות שנים ולכן קפצתי על המציאה כשהוזמנתי לסיור של משרד התיירות, המועצה האזורית בקעת הירדן, תיירות בקעת הירדן וגורמי תיירות באזור הפורח.

לטעמי מדובר באחד מאזורי התיירות הפחות מוכרים אך המרתקים והמהנים ביותר בהם תוכלו לסייר לבלות ולהתארח בישראל- וכל זאת במרחק נסיעה של כ-90 דקות מגוש דן.

סיור במרחבי הבקעה שעל השבר הסורי-אפריקאי לאורך כביש 90 המחבר את צפון ים המלח עם בקעת בית שאן (ב”גובה” של מינוס 250 מטר מתחת לפני הים) ובדרך אלון הנופית הצופה לירדן (בגובה של כ-400 מטר מעל לפני הים) מאפשר בראש ובראשונה להתרשם מחלוציות “של המאה ה-21” ומדו קיום בין הישראלים והפלסטינים החיים זה לצד זה.

בסיור זה אפשר להתרשם מהפוטנציאל הקיים בפיתוח היישובים השוכנים ב”בקעת השפע” ועל חשיבות החקלאות כענף כלכלי מרכזי בבקעת הירדן מאז הקמת הישובים הישראליים החל ב-1967. ב-21 ישובים שהוקמו בבקעת הירדן מתום מלחמת ששת הימים- בהתאם ל”תכנית אלון”, מתגוררים כ-6,000 תושבים.

תמר_מג’הול(צילום:אורי_גולן)

הענף החקלאי המוביל הוא גידולי תמרים (בעיקר מזן מג’הול שמומלץ לאחסנו לאורך זמן במקפיא כדי לשמר את הערכים התזונתיים שלו) על שטח כולל של כ-32 אלף דונם, בנוסף מגדלים מגוון גדול של ירקות ופירות אקזוטיים ועשרות סוגי תבלינים.

החקלאים המקומיים נאלצים בשנים האחרונות להתמודד עם תחרות גוברת מול ייבוא של מוצרי חקלאות לעתים במחירי היצף. בעקבות זאת בעשור האחרון גדלה פעילות התיירות באזור כאשר התושבים מפתחים עסקי תיירות קטנים לצד המשך הפעילות בחקלאות. לא תמצאו כאן בתי מלון גדולים עם המולה ואירוח “הכל כלול” אלא בעיקר אפשרויות אירוח והסעדה בטעם ובאווירה ביתית רגועה ומהנה ובאקלים בריא ויבש לאורך השנה. כמו כן אפשר לטייל  בחיק הטבע במגוון מסלולי הליכה ברמות קושי שונות באתרים כמו ואדי רשאש, עינות ונחל  פצאל, נחל תלכיד, בבית ערבה הישנה ועוד. באזור אפשר גם לחזות בנדידת הציפורים מאירופה לאפריקה ובחזרה בעונות הסתיו והאביב.

נצא לדרך?

התחנה הראשונה מעוררת התרגשות- “גיאלי קפה” הוקם במושב נעמה שבלב הבקעה, כאתר הנצחה לגיא חסון ז”ל שנפל במלחמת לבנון לאחר שהקים במקום בית קפה. המקום המנוהל על ידי בני המשפחה ועמנואל חורי, שהפך לתושב באזור לאחרונה הוא מקום מפגש  תוסס המציע מגוון רחב של פינוקים כולל מאפים במגוון טעמים וצורות הנאפים מול עיניכם. 054-4725026.

מו”פ_ערבה

אם תהיתם היכן מפתחים ומשדרגים את החקלאות באזור- אחד המוקדים החשובים הוא מרכז המו”פ האזורי המופעל על ידי המועצה האזורית בשיתוף משרד החקלאות. במקום שוקדים מעל מהקמת מרכז מבקרים שיאפשר לכל דכפין להתרשם מהפעילות החקלאית באזור. 054-9725026.

נירוונה ברותם

רותם הוא אחד היישובים הוותיקים באזור- כשהגעתי למקום חשתי מיד בנירוונה- אווירה של רוגע, רוחניות וחיבור לטבע. ביישוב תמצאו בתי בוץ, גינות מטופחות, וערב רב של מבנים ויצירות אמנות שנוצרו על ידי תושבי המקום ברבות השנים.

גיא_אשואל_גן_הבמבוקים(צילום:צ’יקיטה_לבוב)

תחנה ראשונה היא חוות “טנא ירוק” שהוקמה על ידי שירה עמוסי- מחלוצות ההתיישבות במקום שבו מטעים, עדרי כבשים ועיזים וחאן אירוח למשפחות וקבוצות במחירים אטרקטיביים במיוחד (לשהייה של 10 אנשים בכל יחידה). שירה והצוות שלה מעבירים סדנאות חקלאיות והחווה מציעה נוף פנורמי קסום להרי השומרון teneyarok.co.il

גן הבמבוקים שהוקם על ידי גיא אשואל מציע אווירה כייפית בחיק הטבע- במקום אפשר ללמוד על כ-30 זני עץ הבמבוק שהובאו מרחבי העולם, להשתתף בסדנאות חקלאיות, או לשהות  וללון באוויר הפתוח בקבוצות ולחוש בעולם אחר של תום וטבע קסום. בכל יום חמישי פותחים  את הבר שבלב הגן לבליינים “לייט” ומציעים הופעות של אמנים מקומיים ומגוון משקאות. מידע נוסף-052-2739955.

(צילום:עדי_שטרנברג)

הליכה מהנה בשבילי היישוב רותם מובילה  לחנות שמפעילה אורית אשואל – המתמחה בייצור מרקחות ומוצרים מעץ המורינגה לו מייחסים סגולות בריאותיות. הביקור בחנות המשופעת בחפצים ותכשיטים מרחבי העולם הוא בגדר חוויה מרעננת. 052-3401188.

ואם תחפצו לספוג עוד מעט מהאווירה המיוחדת שמציעים ביישוב סורו ל”קפה רותם” הניצב בפאתי רותם ומציע נוף פנורמי של האזור. כאן אפשר “לתפוס שלווה” מלווה במשקה חם . cafferotem.co.il

קולינריה ביתית בבקעה

הגיעה שעת צהריים וזה הזמן ליהנות מארוחה משובחת בטעם ביתי ואיכותי ב”קפה קפה” במפגש הבקעה- בו שוכן מבנה המועצה האזורית ומתוכננת בקרוב פתיחת מרכז תיירות לנוחות המבקרים. מומי כהן ובנו קובי הפכו את סניף “קפה קפה” המקומי לפנינה גסטרונומית בה מציעים מגוון מטעמים ומנות אוכל  שלא היו מביישים מסעדה ברמה גבוהה במרכז הארץ. אנחנו אכלנו מגוון של סלטים ומנות ראשונות ודג סלמון צרוב וקיבלנו לקינוח עוגיות ממולאות בתמרים מתוצרת המקום. cafecafebk@gmail.com

משק_אורן(צילום:צ’יקיטה_לבוב)

לחוות את פלאי הארגן

תחנה אחרונה לפני שחוזרים לגוש דן, במושב נתיב הגדוד. סילבי אורן ובני משפחתה- משפחה “בקעתית” לדוגמה, מגדלים תמרים, תאנים, ענבים למאכל ועצי ארגן. הארגן שמקורו במרוקו נחשב לצמח בעל סגולות בריאותיות והשמן המופק מאגוזי העץ משמש להכנת מוצרי טיפוח איכותיים- arganoil.co.il .

ב”משק אורן” אפשר ליהנות מסיור חקלאי מהנה ומסרט המתעד את תולדות ההתיישבות במקום ואת הפעילויות במשק. ואם תרצו לבלות באירוח כפרי מהדרגה הראשונה- לאחרונה הוקם מתחם של חדרי אירוח לזוגות ומשפחות “ישר מהניילונים” והחדרים המשווקים במחיר סביר המשתנה בין אמצע לסוף השבוע, הם דוגמה לחדרים ברמה הגבוהה ביותר שאפשר למצוא ברחבי הארץ. orenzimmer.co.il .

ולקינוח- אי אפשר היה שלא להתרגש מהשקיעה היפה על הר הסרטבה שליוותה אותנו בדרך חזרה לגוש דן.

משרד התיירות מסייע רבות לתיירנים במרחב בקעת הירדן בשיווק, חונכות לעסקי תיירות ועוד במטרה לשדרג ולהגדיל את מספר אתרי האכסון והאטרקציות. זאת תוך ראיית החשיבות הגוברת של הקמת עסקי תיירות באזור שנשען עד לשנים האחרונות בעיקר על חקלאות.

אם תרצו לגלות את יופיו המיוחד של האזור תוכלו להיעזר במורה הדרך זיו ליבה, שבנוסף לעבודתו בתיירות הוא מחלוצי החקלאות בבקעת הירדן.

מידע נוסף על אפשרויות התיור, הבילוי והאירוח במרחבי בקעת הירדן באתרי האינטרנט www.bikathyarden.co.il www.jordanvalley.org.il

כתיבת תגובה