צ’יפס, מי לא אוהב? קבלו מתכון נפלא לצ’יפס פריך בחוץ ורך בפנים. וקבלו טיפים מהו סוד הפריכות שלו 🙂 נסו ותיהנו 🙂
מהי מולדת הצ’יפס? בלגיה טוענת שהיא המקור לטוגנים. ז’ו ז’ראר, היסטוריון בלגי ידוע, טוען שיש לו הוכחה לכך שמתכון לתפוחי אדמה היה בשימוש כבר בשנת 1860, באזור עמק הנהר מז, בין דינאן ולייז’בבלגיה של ימינו. יושביו העניים של האזור נהגו ללוות את ארוחותיהם בדגים קטנים מטוגנים, אך בקפוא הנהר לא היו יכולים לדוג, ואז היו חותכים תפוחי אדמה לאורך ומטגנים אותם בשמן כדי ללוות את ארוחותיהם. (הפורטל הפדרלי הבלגי). מספרים כי ב – 1861 יזם בלגי בשם Frits פתח דוכן למכירת מאכל זה. כמו כן מספרים כי הוא העניק את שמו למוצר, frites, – כינויו של המאכל בבלגיה בלשון הצרפתית. גם כיום, בכל כפר בבלגיה יש מספר דוכנים אשר טוגנים הם מרכולתם העיקרית (הם מכונים friterie), וניתן לקבל בהם כתוספת גם מיני בשרים מטוגנים. (לקוח מויקיפדיה).
אז… איך מכינים צ’יפס פריך וטעים?
“סוד הפריכות של הצ’יפס טמון בשיטת הציפוי הכפול, שהופך כל ביס לקראנצ’י במיוחד”,לדברי השף דוד אלחדף, רשת BBB: “צ’יפס או טוגן בעברית, מוגש בדרך כלל כתוספת למאכלים עממים. בעולם קיימים כ- 4,000 זנים שונים של תפוחי אדמה, וביניהם חומים, צהובים, כחולים ועוד, ולכן טעם הצ’יפס תלוי גם בסוג תפוח האדמה. הצ’יפס נחשב לאחד המאכלים הכי פופולריים ברחבי העולם ובהולנד הוא אף נחשב לחטיף הלאומי. מקובל וניתן למצוא אותו בדוכנים רבים ברחובות העיר, מתובל במלח ונטבל בקטשופ, רוטב ברביקיו, רוטב אלף האיים או מיונז. בארה”ב למשל הצ’יפס מקובל כתוספת להמבורגר- ולפעמים אף בתוכו, שילוב זה אף מאוד אהוב ומקובל גם בישראל. דוגמה נוספת היא אנגליה בה מגישים טוגנים כתוספת לדג מטוגן בארוחת פיש אנד צ’יפס”.
השף דוד אלחדף, מעניק מספר טיפים להכנת צ’יפס איכותי, נכון וטעים בבית: צ’יפס פריך, רך מבפנים ומתמוסס בפה, ושזוף מבחוץ.
- בחרו להכנת הצ’יפס תפוחי אדמה טריים, קשים ובעלי קליפה חלקה – ללא קמטים.
- בחרו אך ורק תפוחי אדמה גדולים, שיקלו על הקילוף והחיתוך.
- מומלץ להכין צ’יפס מתפוחי אדמה אדומים, מסוג דזירה, הם מכילים כמות גבוהה של עמילן, הם שומרים על המרקם והם גם מחזיקים מעמד זמן רב יותר.
- להכנת הציפס המושלם מומלץ לחתוך ולבשל במים את תפוחי האדמה עד רכות ולקרר היטב טרם הטיגון.
- ניתן להכין צ’יפס “דל קלוריות” בסיר בישול – ללא טיגון.
בתיאבון