הדרך לנהל את משק הבית היא לדעת כמה כסף באמת נכנס ויוצא, לחלק הוצאות לקטגוריות ולקזז איפה שאפשר. לא יודעים מאיפה להתחיל? קבלו את המדריך המלא
לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ההכנסה הכספית נטו הממוצעת למשק בית בישראל עומדת על כ-16 אלף ש”ח – אך זו גם פחות או יותר ההוצאה הממוצעת. המשמעות היא שרוב המשפחות מתקשות להישאר עם עודפי חיסכון מדי חודש, לכן הפתרון היחיד יהיה לנהל טוב יותר את ההוצאות הקיימות. היות ועל המרכיב העיקרי בהוצאות – דיור – קשה לוותר, כל שנותר הוא לבדוק מה קורה בשאר הקטגוריות.
שלב ראשון: הכנת הקרקע
קודם כל, מומלץ להתייחס להכנסות והוצאות של כל משק הבית ולהיות אחידים. זה אומר שאם יש סכום כסף מסוים שנכנס כחיסכון לילדים, צריך לחשב אותו בסל ההכנסות. במקביל, חשוב להיעזר במכתבים שמגיעים בדואר או במייל ולא להתעצל לקרוא עד הסוף את הדוחות של הבנק, של חברות כרטיסי האשראי ושל חברות הביטוח.
אם אתם עצמאיים, הכי חשוב להפריד בין הוצאות העסק להוצאות הבית. כיום כבר אין ממש משמעות למונח “חשבון בנק עסקי” ואתם יכולים לבחור אם לפתוח כזה לפי התנאים שתקבלו, אבל עדיין צריך ליצור הפרדה ברורה בין ההוצאות. רק כך תוכלו לעקוב מצד אחד אחר ביצועי עסק, אך מצד שני גם לדעת כמה באמת אתם מרוויחים וכמה אתם יכולים להרשות לעצמכם לבזבז.
שלב שני: בדיקת הכנסות והוצאות
השאלה כמה כסף נכנס מורכבת מכפי שנהוג לחשוב. בשביל לענות עליה, תצטרכו לחלק את סך ההכנסות לסעיפים ובהם שכר מעבודה או מפנסיה, קצבאות ותמיכות מהממשלה, הכנסה משכירות בניכוי מס וכמובן מתנות ובונוסים מהמעסיק.
מנגד, יש את הנושא של הוצאות ניהול הכסף, או במילים אחרות: כמה עולה לכם לנהל את הכסף שלכם. יכול להיות למשל שקיימת הפקדה קבועה לחיסכון או לניירות ערך שאפשר לעצור לתקופה מסוימת, או שיש הפקדה לחיסכון פנסיוני פרטי שבגינו ניתן לקבל נקודות מס נוספות. מעבר לכך, תמיד יש עמלות ניהול חשבון בנק וכרטיס אשראי שאותן ניתן לקזז אם רק יוצרים קשר עם החברות ומתמקחים קצת על התנאים.
בהקשר הזה, כדאי לדעת שרוב הכסף המיותר שאתם משלמים הולך על החזרי הלוואות וחובות. בשביל למנוע את זה, כדאי להשקיע בבחירה נכונה של מסלול משכנתא ולהתאים אותו לצרכים וליכולת ההחזר. בהמשך, רצוי לעקוב כל הזמן אחר ריביות על המינוס והשפעתן על החשבון.
שלב שלישי: חלוקת הוצאות לקטגוריות לצורך הידוק החגורה
החלק המעניין של ניהול ההוצאות בצורה חכמה הוא הידוק החגורה. אם אתם מחליטים שצריך לוותר על הוצאות מסוימות, נסו קודם לחלק אותן לקטגוריות. בהוצאות המגורים כאמור קשה לחסוך, אך יש המון סעיפים עודפים שנכללים תחת הוצאות מחיה וקניות שוטפות, הוצאות נסיעה ורכב והוצאות פנאי ובילוי.
הסוד של ניהול תקציב משפחתי הוא לשמור על רמת החיים הקיימת ועדיין להצליח להישאר עם יותר כסף מדי חודש. כאן יש לדברים הקטנים משמעות גדולה, כי כל חיסכון יומי של כמה עשרות שקלים עשוי להצטבר לאלפי שקלים בשנה. בנוסף, עליכם להראות דוגמא אישית לילדים בכל מה שנוגע להתנהלות יום יומית: החל מכיבוי חשמל כשיוצאים מהבית, דרך הליכה ברגל במקום נסיעה ברכב ועד העדפה לבגדים יד שנייה במקום מותגים יקרים.
אם הכל ילך כשורה, תגיעו תוך כמה חודשים למצב של איזון ותוכלו להימנע מחובות ותשלומים מיותרים – ואולי אפילו לחסוך ולהגשים חלומות חדשים.
תגובות אחרונות
- שרית כץ על חגיגות ה- 70 לופל “מן”
- dorit על סרט – עולם מפריד בינינו
- דודו על חמוצים נהדרים – מילה של “אמא נגה”
- TBH על הכירו את "סוגרים הכל לדירה" מילה של אמא נגה
- ארז על תפוח אדמה משמין או לא?