לטייל ביום העצמאות בין הצלילים, האווירה והחוויות של פעם, לאתרי ראשית ההתיישבות ונוסטלגיה בעמק יזרעאל וכך יקבלו הילדים שיעור היסטוריה חווייתי שלא יישכח במהרה…
לקראת יום העצמאות המתקרב, עמותת התיירות בעמקים מזמינה את עם ישראל לבקר באזור שבו התחיל הכל, ערש ההתיישבות בארץ ישראל, בין המושבים והקיבוצים עם השמות בעלי הניחוח הנוסטלגי כמו תל עדשים, נהלל ומרחביה ובאתרים אשר לוקחים את המטיילים למסע בזמן, לימי החלוצים וטרום קום המדינה. מוזיאונים בהם יש שחזור מדויק של הקיבוץ של פעם ועם פריטים מקוריים מהימים ההם, טיולים מלווים בסיפורים מפעם על רקע נופי העמק, אתרים מימי המחתרות ועוד. בכולם אפשר ממש לחוש את אווירת החלוציות, את הפשטות והתום ואת התלהבותם של האנשים שהקימו את המדינה למרות הקשיים הרבים.
בכל אחד מהמקומות אפשר לבקר גם ביום העצמאות וגם לקראתו, וכך יקבלו הילדים שיעור היסטוריה חווייתי שלא יישכח במהרה…
המוזיאון לראשית ההתיישבות בקיבוץ יפעת
מתעד, מציג ומספר את סיפורם המופלא של מתיישבי העמק, החלוצים שהתיישבו בו בשנות העשרים של המאה העשרים, ועד הקמת המדינה. במוזיאון אוסף עשיר ומרתק של פריטים מקוריים מימי ראשית ההתיישבות – כלי עבודה, כלים חקלאיים, כלי מטבח, בגדים, מחברות וספרים, מבנה של אוהל על כל רהיטיו הדלים ועוד מאות פריטים במתחם גדול המעוצב ממש כמו הקיבוץ של פעם, עם החצר, האוהל, המטבח, המרפאה, חדר האוכל ועוד.
המוזיאון מחולק לשערי תצוגה הכוללים: שער עליה, חלוץ , קק”ל, חקלאות מסורתית, עבודת השדה, מושב, קיבוץ, בעלי מלאכה ועוד.
שעות פתיחה: א’,ה’, 9:00-15:00, ו’ בתיאום מראש שבת וחג 11:00-14:00.
מחיר: כניסה בחינם ביום העצמאות!
מערת הפלמ”ח
בשנת 1941 כאשר הוקם הפלמ”ח, הפכה המערה לבסיס האימונים למחלקות המיוחדות של הפלמ”ח. כאן נאספו הלוחמים של מחלקת המסתערבים שפעלה בהסתר במדינות ערב השכנות, פה התאמנה המחלקה הגרמנית שחייליה נועדו להיטמע בקרב היחידות הגרמניות שלחמו במדבר המערבי בימי מלחמת העולם השנייה, ופה נערכו ישיבות מפקדי הפלמ”ח לקראת יציאה לפעולות נועזות.
הכניסה למערה במדרגות צרות, הפריטים המקוריים שנמצאים בתוכה, הסרט המרתק שמוצג בה על תקופת הפלמ”ח והסיפורים המרגשים יוצרים חוויה מיוחדת ונותנים למבקרים תחושה לרגע כאילו הם עצמם במחתרת ובתקופת הבריטים. בנוסף, ניתן להתרשם מתצוגת כלי הנשק המרשימה מתקופת הפלמ”ח.
מחיר : 20 ₪ כניסה למערה.
שעות פתיחה ביום העצמאות: בין 9:00-17:00 .
החצר הגדולה במרחביה
הקאופרציה של קיבוץ מרחביה נוסדה ב-1909, הקאופרציה הייתה היישוב הראשון העברי בעמק יזרעאל. עקב חילוקי דעות בין המתיישבים הקאופרציה התפרקה ואז נוסד קיבוץ, ב-1911. בחצר המרכזית של הקיבוץ, במבנים המקוריים מראשית המאה שעברה, הוקם מרכז מבקרים המציג בדרך של פאנלים צבעוניים, תמונות, מודלים, סרט הדרכה, אתר אינטרנט והסברים בעברית, אנגלית וגרמנית, שלל סיפורים הקשורים למקום: את ראשית ההתיישבות העברית בעמק יזרעאל, את חזון הקואופרציה של פרופ’ אופנהיימר ואת הווי החיים בקהילה המתהווה בעמק .
שעות פתיחה ביום העצמאות: בין 9:00-15:00
מחיר: 15 ₪ לגמלאים, 17 למבוגר, 10 ₪ לתלמיד/סטודנט/חייל/ילד.
תחנת רכבת כפר יהושע
בסמוך לכפר נמצאת תחנת הרכבת ההיסטורית קו רכבת העמק, השלישית מבין שמונה התחנות המקוריות שהוקמו בשנת 1905.
המבנה המרכזי בן שתי קומות, ובו שכנו משרדי התחנה. קומתו העליונה של מבנה זה שימשה כמקום מגוריה של מ
שפחת מנהל התחנה. ממזרח למבנה המרכזי נבנה מגדל מים עגול אשר בו נשמרו המים למילוי הקטרים. שאר המבנים בתחנת כפר יהושע שימשו כמקום מגורי עובדי התחנה, שירותים ציבוריים לנוסעים, מחסן פחמים ובתיהם של הבומבג’י (מפעיל המשאבה, שיבוש ערבי של המקצוע הטורקי פומפג’י מ”פומפה” – משאבה) ושל קוון המסילה.
במרכז תצוגה מרהיבה וחוויתית המספרת את סיפור רכבת העמק על צדדיה השונים באמצעות סרט, תמונות, מוצגים היסטוריים ורכבת מיניאטורית התואמת את רכבת העמק שנוסעת בתצוגה. במהלך ביקור באתר ניתן להתרשם מיופי המבנים, לצפות במגדל המים ובבאר, להתרשם משרידי קרונות אוטנטיים ושרידי המסילה וכן ליהנות מתצוגה של תערוכות מתחלפות בגלריה החיג’אזית שמציגה תוצרת של אמני העמק.
סגורים ביום העצמאות.
שעות פתיחה בשאר הימים: ימים א’-ה’ 14:00-09:00 שישי ושבת – 10:00-14:00
מחיר: 20 ₪ למבוגר, 15 ₪ לגמלאי/ילד.
תחנת שרה
בשנים 40-43 פעלה בגבת, תחת מעטה סודיות, תחנת האלחוט הראשונה בארץ. שרה צ’רנומוריץ פפיש, חברה בקיבוץ וקשרית מוערכת, נבחרה להפעיל את התחנה. מידי לילה היא שידרה אותות מורס עם מידע שהועבר לה מירושלים ונשלח למנהיגים היהודים בלונדון ובניו יורק. על מנת שלא לעורר חשד, היא הייתה יוצאת בבוקר לעבודה ברפת. התחנה הוקמה כמסווה של בור ספיגה גדול שניבנה למקלחת בין בתי הילדים. המשדר הורד והבור כוסה והשידורים החלו. כדי להתחיל לשדר הייתה שרה מפעילה ידנית אנטנה המורכבת מצינור בתוך צינור (מלאכה קשה כעדותה), לוחצת על כפתור נסתר ויורדת במעלית מסובכת ומורכבת אל תוך האדמה. משם, דרך דלת סודית, הייתה נכנסת לחדר בו הוסתר השדר. תחנת השידור הסודית נשמרה במלואה ולילדים זוהי חוויה מיוחדת במינה, לרדת אליה, לחוש את אווירת המסתורין והסודיות ולצאת דרך פתחי המסתור.
אורך הביקור – כשעה. מחיר: 20 ₪ לאדם.
פתוחים ביום העצמאות בין 10:00-14:00, יש להירשם מראש.
הסליק בנהלל
מדובר באחד הסליקים המרכזיים והגדולים ששימשו את אנשי הישוב לפני הקמת מדינת ישראל, בחצר ביצה של משפחת אבידוב, מראשוני המתיישבים בעמק. באתר מרכז מבקרים הכולל מוזיאון משפחתי ייחודי המספר ארבעה מסיפורי המשפחה הקשורים בהקמה ובביטחון מדינת ישראל. המוזיאון ממוקם מעל הסליק הישן במשק המשפחה ובצל עץ התמר. בני הדור השלישי והרביעי מספרים למבקרים את סיפורי המשפחה ומארחים קבוצות ויחידים.
מחיר: כניסה בחינם ביום העצמאות- בתיאום מראש!
פתוח החל מ 9:00, כאשר כל שעה עגולה יוצא סיור הנמשך שעה.
בתיאום מראש- משק אבידב, מושב נהלל.
סיורי נוסטלגיה עם טלי זייד
טלי, נכדתו של השומר הראשון, אלכסנדר זייד עורכת סיור ב”גבעות שייך אבריק”, כיום בית זייד, מושבה של משפחת זייד, המשקיף ממערב על עמק יזרעאל.
באופן חי וציורי היא מתארת את חייהם של סבה ושל סבתה ציפורה כמתיישבים בודדים על הגבעה, את סיפורם של “אנשי בראשית”, מהעלייה לארץ ב-1904 ועד ההתישבות בשייך אבריק, הקמת בר גיורא והשומר, סיפורי הארגון ואנשיו, הסכנות, הבדידות ושמחת הגילוי של העיר העתיקה בית שערים – עד לרצח זייד ב 1938 ונקמת הדם שבוצעה ע”י אנשי הפלמ”ח. את הטיול היא מלווה גם בשירים מהתקופה, על רקע הבתים המקוריים של משפחת זייד מראשית המאה שעברה ונופי העמק המרהיבים שנפרשים ממול ומסיימת בפסל הענק שהוקם לזכרו של סבה.
מחיר: 40 ₪ למבוגר, 25 ש”ח לילד.
פתוח ביום העצמאות בין 12:00-14:00, סיור של שעתיים המתאים לכל המשפחה.