מסעדת חצ'אפורי אוכל גיאורגי אמיתי בלב ת"א

מסעדת חצ’אפורי הממוקמת בלב ת”א ברחוב נחלת בנימין מציגה אוכל גיאורגי אמיתי, אוכל ביתי עם געגועים הביתה, לגיאורגיה. באנו, אכלנו, נהננו ואהבנו, מילה של “אמא נגה”.

חצ'אפורי מעורבב עם גבינה וביצה
חצ’אפורי מעורבב עם גבינה וביצה
המפגש שלי עם גיאורגיה קרה בסוכות, לפני שנה, דהיינו אוקטובר 2012. הבן שלי הציע לי להצטרף אליו לנסיעה של כמה ימים לגיאורגיה. ברור שהצטרפתי, איזו אמא הייתה מסרבת להצעה? בביקור נחשפתי לארץ יפה, אנשים יפים ואוכל טעים. לימים, בני הכיר בחורה גיאורגית מקסימה, ננה שמה, האהבה פרחה והשניים נישאו ברוב פאר והדר נחשו היכן? נכון, בטיבליסי, גיאורגיה. למטבח הגיאורגי נחשפתי בביקורי וגם בביתי בו כלתי מבשלת ואופה אוכל גיאורגי מסורתי וטעים. לכן, למסעדת חצ’אפורי הגעתי עם כלתי, בני וידיד טוב הכותב על אוכל ויין, דני בר. ככה ארבעתינו, בראשותה של ננה, התייצבנו במסעדה הגיאורגית “חצ’אפורי” ברח’ נחלת בנימין 63 לצורך סיקור.

“חצ’אפורי” מסעדה קטנה וקסומה, השוכנת בלב ליבה הסואן של תל אביב. בכניסה עוברים ומציצים למטבח דרך החלון הגדול, עולים כמה מדרגות לחדר המסעדה ושם שוכנת דלת הקסמים לגן עם צמחייה המשרה אווירה של שלווה ושקט בניגוד מוחלט לרעש והפיח ברחוב הסואן של נחלת בנימין בתל אביב.

המסעדה מנוהלת ע”י שני האחים מאיר ואבי עובדיה.  מאיר עובדיה, מסעדן ותיק, יליד טיבליסי, גיאורגיה, עלה לארץ בשנת 1990 והשתלב בענף המסעדנות, אולמות אירועים ומסעדות.

לפני כ- 6 שנים פתח מאיר, יחד עם אחיו אבי, את מסעדת “חצ’אפורי” שמביאה בפני הסועד הישראלי, עולם חדש מלא טעמים שונים מגיאורגיה (גרוזיה). את כל המאכלים מאיר מבשל על פי מתכונים מבית אימו.

חינקאלי (צילום: נגה רוזנברג)
חינקאלי – קרעפעלאך גיאורגי (צילום: נגה רוזנברג)
(צילום: נגה רוזנברג)
צ’יבורקי (צילום: נגה רוזנברג)

פעמיים בשנה מאיר טס לטיבליסי, גיאורגיה על מנת לקנות את חומרי הגלם לאוכל הטעים. הוא מביא משם תבלינים, שאותם הוא קונה מאותה אישה שאימו קנתה, עוד בזמן שהיו גרים בטיבליסי, שהיום כבר מבוגרת ובניה מנהלים את החנות. כמו כן, מאיר מביא גם יינות גיאורגיים, עשבי תיבול מיוחדים, גבינה גיאורגית מיוחדת להכנת החצ’אפורי הנקראת סולגוני ומשקאות מוגזים. הכל נעשה כדי לשמר את האותנטיות ואת הטעם
מבית אימו.

הייחודיות של  המסעדה והמטבח הגאורגי מתבסס על תבלינים ורכיבים טריים אשר יוצרים טעמים מגוונים במטבח. כמעט בכל מתכון ניתן למצוא שימוש רב באגוזים (בעיקר אגוזי מלך), שתפסו מקום מרכזי בתרבות הבישול הגרוזינית. האוכל הגרוזיני מאופיין בעשבי תיבול, המעניקים טעם עשיר למגוון מתכונים וחיוניים לתזונה (פטרוזיליה, שמיר, בזיליקום וכוסברה).

כיאה לתרבות האוכל הגיאורגית, כל האוכל מוגש לשולחן. מנות ראשונות, מנות עיקריות וקינוח. כל זאת נעשה כדי להקל על המארחת בתפקידה. שלא תתרוצץ בין המטבח לסועדים אלא תשב בחברתם.

כן הגיעו לשולחננו מיטב המאכלים מהמטבח הגיאורגי.

צ'חוחבילי (צילום: נגה רוזנברג)
צ’חוחבילי (צילום: נגה רוזנברג)

הראשונים להגיע היו הסלטים : אספנאחי – סלט תרד עסיסי עם אגוזים וכוסברה, גלילות חצילים מטוגנים הממולאות בתבשיל של חצילים מבושלים ואגוזי מלך טחונים וגרגרי רימון מפוזרים מעל.

ואז הגיע החצ’אפורי אג’ארולי הנקרא כך על שם האיזור בגיאורגיה שמשם הוא בא – מאפה בצק בצורת סירה ובתוכו גבינה גיאורגית סולגוני וביצת עין. על מנת לאכול, ננה אומרת שיש לערבב את הביצה עם הגבינה. ערבבנו ונהננו מהטעם. מאפה בצק עדין רך וגבינה במליחות עדינה. טעים מאד.

עוד הגיע לשולחן צ’יבורקי כיסונים דקים ופריכים מטוגנים בשמן עמוק וממולאים בבשר כבש טחון עם כוסברה ופטרוזיליה המתובל בעדינות במלח ופלפל.

קציצות קאטלאטי, שהגיעו עשויות מאותו מילוי של הצ’יבורקי, היו רכות וטעימות להפליא.

החינקאלי, הקרעפלעך הגיאורגי. כיסוני בצק ממולאים בבשר, גבינה או פיטריות ומבושלים בסיר עם מים. ננה מעידה שהטעמים הם בדיוק כמו אצלה בבית, בגיאורגיה. החינקאלי מעין שקיק בצק ובראשו צ’ופצ’יק. את החינקאלי יש לאכול ע”י נעיצת המזלג בצ’ופצ’יק, לנגוס את שקיק הבצק תוך שאיבת הנוזל הטעים. את הצ’ופצ’יק לא אוכלים, משאירים אותו בצלחת.

מביקורי בגיאורגיה תמיד הפליא אותי שהמלצרים כל הזמן מחליפים את צלחות האוכל תוך כדי ארוחה. לשאלתי למה? ננה הסבירה שזה לא מנומס שבצלחת האוכל נשארים שאריות בצק החינקלי או עצמות העוף. לכן, כל הזמן מחליפים צלחות. מסעדת חצ’אפורי לא עומדת במנהג זה. נו, ברור… הי, אנחנו בארץ ישרואל לא?

המנה שאני אהבתי במיוחד היא  צ’חוחבילי – תבשיל עגבניות מסורותי עם עוף ועשבי תיבול. התבשיל היה עסיסי, מתובל כהלכה כולל עלי דפנה, כוסברה עלים וגרגרים, פטרוזיליה ועגבניות טריות. את הלחם הגיאורגי המסורתי, שהוא אגב ללא שמרים, מכין מאיר ברינגים עגולים בקוטר של 10 ס”מ. מעין לחמניות קטנות ומטריפות. לטבול אותן ברוטב הצ’חוחבילי ולצקצק בלשון. טעים, טעים מאד.

הארוחה לוותה במשקה מוגז גיאורגי שמאיר ואבי מייבאים. ננה אומרת שזה המשקה שהיא אוהבת לשתות שם, בבית, בטביליסי.

משקה מוגז מגיאורגיה (צילום: נגה רוזנברג)
משקה מוגז מגיאורגיה (צילום: נגה רוזנברג)

תרבות היין מאד נפוצה בגיאורגיה. למעשה זה אחד התחביבים של אנשי המקום. הם מייצרים יין לשימוש עצמי. מאיר מייבא יין אדום מזן ענבים גרוזיני הנקרא Kindzmarauli. זהו יין אדום מתוק יש בו 12.5% אלכוהול. לטעמי, היין מעין מיץ ממותק. מאיר מעיד ששותים אותו ללא הרף במהלך הארוחה, אח”כ מרגישים סחרור נעים.

בסיום הארוחה ננה מסכמת – מסעדת “חצ’אפורי”, טעם אמיתי של בית גיאורגי אותנטי במרכז תל אביב. אהבנו.

לאלו שאוהבים להתפנק קצת לפני כניסת השבת, בימי שישי ניתן להגיע למסעדה ולקבל דיל גרוזיני מיוחד במינו:

בירה גרוזינית, הנקראת נטאחטארי, זוהי בירה בהירה (הכמות חצי ליטר) עם אחד המאכלים האותנטיים של המסעדה, חיניקאלי (בשר או פטריות) או צ’בוריקי (מאפה בשר ) במחיר מיוחד לשישי 55 ₪

“חצ’אפורי” מסעדה עם נשמה גרוזינית ברחוב נחלת בנימין 63 תל אביב.

אבי עובדיה, נגה רוזנברג, מאיר עובדיה, דני בר, ננה רוזנברג
אבי עובדיה, נגה רוזנברג, מאיר עובדיה, דני בר, ננה רוזנברג (צילום: פאר רוזנברג)

 

 

 

לפוסט הזה יש 2 תגובות

  1. נעמי קידר

    מעוניינים בסילבסטר 4 מקומות מ9 עד הלילה.
    נעמי קידר
    0506510352

    1. נגה רוזנברג

      היי נעמי,
      ממליצה לך לבדוק האם המסעדה עדיין פתוחה.
      הסיקור נכתב לפני 5 שנים.
      תודה,
      חג חנוכה שמח

כתיבת תגובה