הסודות של אבא הוא סרט אנימציה המבוסס על סיפורו האישי של המאייר מישל קישקה על הדור השני לניצולי שואה. חובה לצפות! מילה של “אמא נגה”.
מאת : תמי זמיר
ביני לביני תהיתי מהו “סרט אנימציה” בדור הדיגיטלי וה on line . ביני לביני תהיתי איך אפשר להנגיש את אירועי השואה לנוער ועוד כזה שאינו יהודי ויעדיף שהנושא לא יגע בו.
ביני לביני תהיתי איך אפשר ליצור סרט אנימציה באורך מלא ולגרום לצופים בכל הגילאים להיות מרותקים.
איך אפשר להביא סיפור שואה רציני לדור שנולד לתוך הדיגיטלי. ילדי הדיגיטלי מעדיפים מידע ויזואלי על פני טקסט. אנימציות, הנפשה וכאלה זו השפה שהם מבינים יותר מכל, זוהי שפת הדור הזה. זוהי השפה שתספק את הגירויים והאתגרים שלהם, זו השפה שהם מבינים. זוהי השפה שבחכמה נבחרה לספר את הספור, זוהי שפתו של האיש שהסרט מספר את סיפור משפחתו.
מישל קישקה – הוא קומיקאי, קריקטוריסט ומאייר ישראלי. “הסודות של אבא”- סרט אנימציה באורך מלא המבוסס על סיפורו האישי ועוסק בדור שני לשורדי שואה.
שנות השישים בבלגיה, מישל ואחיו שארלי חיים ילדות מאושרת בחיק משפחתם היהודית. אביהם אינו מדבר על מה שעבר עליו בשואה ומסתגר בחדרו הנעול. שני האחים מדמיינים אותו כהרפתקן, פיראט או צייד אוצרות נועז … אבל מה הוא מסתיר מפניהם?
סרט מרתק, מלא חן ואמפטיה, סרט מרגש. בהדרגה ובחן העלילה הופכת לדרמה מרגשת שגרמה לי לשבת עוד דקות ארוכות באולם, למשוך את אפי, לנגב את עיניי.
הסרט עשוי בטוב טעם, מתאים לתלמידי הכתות העליונות של ביה”ס היסודי ועד סבא וסבתא, שבוודאי ייהנו. ממליצה … לא, חובה לצפות! מילה של “אמא נגה”.
מישל קישקה הוא סופר ואמן קומיקס, מספר לנו “…לספר את סיפורו של הדור השני מנקודת המבט האישית שלי נראתה לי משימה חשובה 70 שנה אחרי שחרור אושוויץ. רומן גרפי הייתה בעיני הדרך הטובה ביותר לגעת בלבבות הקוראים דרך זיכרונות, הומור ודמיון במטרה ליצור איתם קשר אישי ואינטימי ולספר את ההיסטוריה הגדולה באמצעות ההיסטוריה המשפחתית הקטנה.
כאשר ורה בלמונט הציעה לי להפוך את הרומן גרפי לסרט מונפש, הסכמתי ללא היסוס. הבנתי שהיא מאמינה כמוני שסיפור מצויר מסוגל לרכך ולתווך את המסרים הלא פשוטים של הסיפור. ורה מאוד התלהבה מהנושא שמהדהד את סיפורה כילדה יהודייה שהוסתרה במלחמה. סיפור כזה, למיטב ידיעתי, מעולם לא הועבר למסך הקולנוע בצורה כזאת. בעוד שנוצרו סרטים עלילתיים רבים וסדרות לטלוויזיה בנושא. כיום סרטי אנימציה זוכים לפופולריות גדולה כי ביכולתם לפנות לכל הקהלים והגילאים.
הספר, בדומה לסרט, הוא סיפור על התמודדות עם טראומה ועל כוחם המרפא של הדיבור ושל היצירה, מבוסס על אירועים אוטוביוגרפיים.
נושא מסר אוניברסלי ומהווה שיעור משמעותי וחשוב לנוער של היום.”
מישל קישקה הוא בנם של ניצולי שואה.
החל את לימודי האדריכלות תוך שהוא מפרסם קומיקסים ראשונים בפנזין בלגי.
ציוני מושבע, קישקה עלה לישראל ב1974 ולמד עיצוב גרפי באקדמיה בצלאל בירושלים. מורתו הייתה פרידל שטרן,
מחלוצות הקריקטורה והאיור לעיתונות בישראל.
מישל קישקה מלמד בבצלאל במחלקה לתקשורת חזותית משנת 1984
עוסק באיור לספרים ולעיתונות ובקריקטורה פוליטית בארץ ובעולם. הוא פעיל בארגון הבינלאומי ״קריקטוריסטים למען שלום״.
ב 2008 כנשיא איגוד הקריקטוריסטים הוא חנך את המוזיאון לקריקטורה ולקומיקס הישראלי הראשון בחולון.
חתן פרס דוש (קריאל גרדוש) לקריקטורה ב 2008.
קיבל את אות אביר האמנויות ממשרד התרבות הצרפתי ב 2011 ומבלגיה ב 2016.
ב-2012 פירסם את הרומן הגרפי הראשון שלו “הדור השני, דברים לא סיפרתי לאבא” (הוצאת דרגו, צרפת) ותירגם אותו לעברית ב 2013 (חרגול מודן). הספר מספר על היחסים הבין-דוריים במשפחה ששרדה את השואה.
ב 2018 ראה אור ספרו השני ״פלאפל עם חריף״ על עלייתו ארצה ועל חייו בישראל.
שוקד בימים אלה על ספרו השלישי.