עכו – חזרנו אליך , מילה של “אמא נגה”.

עכו, אחת הערים העתיקות בארץ המוזכרת עוד בתנ”ך מחדשת ומתחדשת ופותחת מחדש את אתרי התיירות והמסעדות שהיו סגורים. באנו לחגיגה והתרגשנו מאד 🙂 אספנו לכם כמה המלצות. מילה של “אמא נגה”.

עכו היא אחת מערי הנמל העתיקות בעולם, ודברי ימיה המתועדים מתחילים בתקופת הברונזה הקדומה. עכו ידעה עליות ומורדות ועברה מיד ליד פעמים רבות. עכו הגיעה לשיאה כאשר שימשה כבירת ממלכת ירושלים במאה ה- 13 וכבירתו של אחמד אל-ג’זר בסוף המאה ה – 18.

בשנת 2001 הוכרזה עכו העתיקה כאתר מורשת עולמית ע”י אונסקו. שבע שנים לאחר מכן, בשנת 2008 הוכרזו המקומות הבהאים הקדושים כאתר מורשת עולמית נוסף. חלק מהם, ובכלל זה המקום הקדוש ביותר לדת הבהאית – אל-באהאג’ה, שוכנים בעכו ובסביבותיה. העיר היא לפיכך האתר היחידי בישראל המופיע בשתי הכרזות שונות כ”אתר מורשת עולמית” של אונסק”ו. (לקוח מויקיפדיה)

הגענו השבוע לאירוע החגיגי, שנערך בעיר עכו, בהשתתפות ראש העיר, מר שמעון לנקרי, אורי ירמיאס ממסעדת ‘אורי בורי’, כיבד אותנו בנוכחותו שגריר ארה”ב בישראל מר תומאס ניידס, שריגש מאד בדבריו, מכובדים רבים נוספים, תושבים, אנשי תיירות ובעלי צימרים ומלונות בעיר, בעלי מסעדות, גלריות ועוד… לציון עונת התיירות, ופתיחה רשמית מחדש של אתרי תיירות ומסעדות שהיו סגורים.

דני ארמה, מנהל התיירות של עכו הדריך והסביר לנו את קורות עכו, השרידים שהתגלו בעיר וכמובן את התקופה החשוכה של מאי 2021, תקופת המהומות שבה נשרפו כ – 70 עסקים. ועכשיו לקראת נובמבר 2021 עכו חזרה לשיגרה, הצימרים עובדים ועסקים רבים שנפגעו נפתחו. הכל שופץ ועכו חזרה לשגרה מלאה. עוד ממשיך ואומר דני ארמה שכמות תיירות הפנים בעליה ובסופ”ש עכו מלאה.

הסתובבנו בעכו העתיקה, שהיא בעצם העיר הצלבנית שנשארה במצב הכי טוב. בתוך העיר העתיקה התגלו 4 שכבות המעידות על 4 תקופות ההלניסטית, ערבית, צלבנית והעיר העות’ומנית. התרשמנו מאד מאולמות האבירים, ומשחזור מדוייק של האולם היפה ועוד…

לאחר, יצאנו לשוטט בעיר העתיקה. מרגש, התגעגעתי, הרבה שנים לא ביקרתי בעכו (לפחות 4 שנים) התרגשתי לחזור אל המקומות שכל כך אהבתי ולשוטט בין סימטאותיה היפות.

בעיר העתיקה פועלים הרבה אומנים ואומנותם ‘תלויה’ ומקשטת את הקירות.

בדרך עברנו דרך מרכז המידע JNF – JEWISH NATIONAL FUND השוכן במבנה יפייפה (צירפתי תמונה) שנפתח גם הוא,  היום רשמית לקהל הרחב, לאחר שהשלים שיפוץ לו נדרש, כתוצאה מההרס במאי האחרון.

כידוע, מרכז המידע שנפתח במרץ 2019 בהשקעה של למעלה מ-1 מיליון דולר בלב העיר העתיקה קרוב לכיכר פרחי – הכניסה העליונה לשוק, נהרס במהומות אוגוסט.

מעל 1 מיליון ₪ הושקעו בהחזרתו למצב הראשוני ואף הפיכתו לעוד יותר מרהיב. JNF ארה”ב מאמינים במיזם החשוב הזה בהסתכלות רחבה על עכו והמרחב – כמה חשוב לבנות מחדש לאחר ההרס כאשר האמירה של JNF – ארה”ב מאד ברורה – היא לא הולכת לשום מקום.

במקום תמצאו המון המלצות לבילוי בעכו, מסלולי טיול, כולל המלצות לחומוסיות הכי טובות, צימרים, מופעי תרבות ואומנות הסבר והמלצות על סיורים ומקומות ממומלצים לסיור בעכו ובסביבתה, תערוכות מתחלפות ושירות לתייר הכולל מפות מפורטות. יש ה-מון מה לעשות בעכו. צוות JNF ישמח תמיד לסייע לכם בכל שאלה. ניתן להשיגם באתר, בדף הפייסבוק, תמיד תקבלו מענה.

המשכנו לשוטט בעיר העתיקה והיפה. כאב לי לראות את סמטאותיה הכל כך יפות… ריקות מאדם. כמות התיירים שהציפה את עכו נעלמה גם בגלל הקורונה ובעיקבות המהומות האחרונות. כולי תקווה שהעיר תמשיך להוות אבן שואבת לתיירות חוץ וכרגע בעיקר לתיירות פנים.

עברנו דרך הגלריות הרבות שיש במקום, שדרות האומנים, וצימרים רבים שנפתחו מחדש לאחר המהומות. והגענו למסעדת ‘אורי בורי’ של המסעדן הותיק והמוערך אורי ירמיאס שנשרפה במהומות ובאירוע נפתחה מחדש. לאירוע הגיע וכיבד אותנו בנוכחותו, שגריר ארה”ב בישראל תומאס ניידס . (שניהם בתמונה)

מדברי אורי ירמיאס “שמח ומתרגש לפתוח מחדש את מפעל החיים שלי. אני מעדיף לא לעסוק בעבר ולהסתכל קדימה בכל מה שקשור למסעדה אבל בהחלט חושב שחשוב מאוד להבין את הסיבות שהביאו אותנו למצב הזה ולהבטיח שלא יישנו בעתיד. אני בעד חיים משותפים, מאחר ועוד לא פגשתי את החכם שהראה לי דרך אחרת המתקבלת על הדעת להבטיח עתיד טוב יותר לילדים ונכדים שלנו ואני דבק בדרך הזו. אסור לנו, לאנשים הנורמטיביים  המהווים רוב לאפשר לקיצוניים להתוות לנו את החיים. אנחנו צריכים לחיות פה בשיתוף פעולה של כל הדתות והאמונות וכלל האוכלוסיה ואני מאמין שעם כבוד אפשר להשיג  יותר מאשר עם טנקים ורובים. מדינת ישראל חזקה ולכידות של כל חלקיה תחזק אותה אף יותר. אני בטוח שהמסעדה תפעל לרווחת ולשמחת כולם. אני מאמין בעכו כמנוף כלכלי של הגליל המערבי וכמקום מדהים ברמה העולמית וצופה לעיר עתיד מזהיר”.

תומס ניידס, שגריר אהר”ב ריגש מאד, הפליא במחמאותיו על אורי ירמיאס. סיפר לנו שקרא על מסעדת ‘אורי בורי’ במגזין טיימס ושבוע לאחר שהגיע לארץ בא לסעוד במסעדה. עוד סיפר לנו ניידס על המפגש שנערך לדבריו כשעתיים. הוא אוכל ואורי ירמיאס מספר על כל מנה והרשר שלו למקום. עוד הוסיף השגריר ואמר שחייב להתקיים במקום שיתוף פעולה על מנת להמשיך הלאה כי הכוח שלנו הוא באחדות.

ואני, לא וויתרתי על תמונה עם אורי ירמיאס 🙂

ואז…. אכלנו 🙂 לשולחן הוגשו מגוון מנות ראשונות טעימות ו מופלאות. אני כבר מחכה לפעם הבאה שאגיע ע ל מנת להינות שוב מהמעדנים. ביניהם סרוסקטה עם קרם חציל ועליו דג. פילה אמנון עם קוביות של סלק – מנה מופלאה, פילה דג ברמונדי גם קרם קולורבי, סביצ’ה מוסר ים ובצל סגול מעל, סלט מנגו, פרוסות סלמון עם סורבה וואסבי ולקינוח גלידה נהדרת. ממליצה בחום 🙂 מילה של “אמא נגה”.

לאחר הארוחה המופלאה ירדנו דרך מנהרת הטמפלרים שחיברה בין המצודה לנמל. הטמפלרים היו אבירים – נזירים (לוחמים מתבודדים) שחיו בארץ לפני הרבה שנים ותפקידם היה להגן על הנוצרים שהגיעו לארץ הקודש נגד גנבים ושודדים. בעכו, הטמפלרים חיו במצודה (מבנה גדול עם חומה). הם חפרו את המנהרה הסודית מתחת לאדמה, ממש מתחת לבתים של העיר. האורך של המנהרה 150 מטר היא התגלתה בשנת 1994 והייתה מלאה באדמה ובאבנים. היום זורמים בתוך המנהרה מי ים ומי תהום והיא מקשרת בין הנמל לעיר העתיקה. חוויה 🙂 מילה של “אמא נגה”.

 

הגענו לנמל – בימים אלה, החל  שיפוץ נרחב של נמל עכו בהשקעה  כוללת של כ – 30 מיליון שקל. הנמל המשופץ יהפוך, על פי התכנון לאחד הנמלים היפים בעיר. עריית עכו, החברה לפיתוח עכו  העתיקה ומשרד התיירות אישרו את התוכנית לשיפוץ משמעותי ונרחב של כל אזור הנמל, שהינו למעשה אזור התיירות והדייג המרכזי בעיר, המושך אליו מיליוני תיירים בשנה. מדובר בתכנון מקיף וכולל, הממקסם את הפוטנציאל הנופי של הנמל תוך התייחסות מרחבית לתיירות, לדייגים ולתושבי האזור. התחדשות נמל עכו תיצור מרחב ציבורי חדש ופתוח, שיהווה אתר מרכזי בעיר. התכנון הכולל להתחדשות הנמל, יכלול את הנמל, כיכר הדייגים, חאן אל עומדן, רחבת המגדלור, הטיילת המקיפה את הנמל,  מסלעת שובר גלים  מחסן הדייגים, דוכני הממכר ועוד…

לסיכום –

עכו, אחת הערים היפות בארץ, עם היסטוריה מפוארת. עיר המורכבת מאוכלוסייה מגוונת, משתדלת לחזור לעצמה וכדברי ראש העירייה שלמה לנקרי “…הפתיחה מחדש של מסעדת אורי בורי  ומרכז המבקרים JNF  ,לצד פתיחת צימרים חדשים, ובנייה  מואצת של בתי מלון  ממחישה יותר מכל את העובדה , שעכו הייתה ותהייה עיר מובילה בתיירות וקולינריה…”

מילה של “אמא נגה”.

כתיבת תגובה