פסטיבל האוכל במטה יהודה יוצא לדרך

פסטיבל האוכל ה – 22 במטה יהודה יוצא לדרך ויתקיים בין ה-3 ל-26 במרץ. זהו פסטיבל האוכל הוותיק והראשון בארץ, המתמקד בבשלנים ביתיים ומזמין אותנו להינות מאוכל טוב, אנשים נפלאים, נופים מרהיבים והכל כאן קרוב חצי שעה מהמרכז 🙂 קבלו כמה המלצות נפלאות 🙂 מילה של “אמא נגה”.

(צילום:איריס_לוי)

פסטיבל האוכל במטה יהודה הוא הפסטיבל הכי ותיק בארץ חוגג 22 שנים ויתקיים בין ה-3 ל-26 במרץ ברחבי המועצה האזורית מטה יהודה. הוא מתקיים ביוזמת מועצה אזורית מטה יהודה – בהובלת מחלקת התיירות ובהפקתה של אפרת אליאסף גורפינקל.

בחגיגה קולינרית זו אפשר יהיה ליהנות משיתופי פעולה של בשלנים ובשלניות מעולמות ושילובים שונים, להתארח במטבחים אתניים מעניינים, ביקבים ובמבשלות הבירה המופלאות של האזור. ניתן יהיה לטעום וליהנות מאוכל מרוקאי, כורדי, הודי, פלסטיני ואפילו אינדונזי מסורתי לצד בראנצ’ים מתוחכמים, ארוחות בשרים דשנות, מאפים, משתים ביקבים, סיורי אוכל וקולינריה ואירועים מיוחדים בהם ייעשה שימוש בחומרי גלם טריים מהשדות, הכרמים והמחלבות של אזור מטה יהודה.

השתתפתי בסיור מקדים לקראת פסטיבל האוכל במטה יהודה, הכרתי מקומות חדשים ואנשים נהדרים והבאתי לפניכם כמה המלצות נפלאות 🙂

מנהלת מחלקת התיירות של מטה יהודה אומרת לנו בפתיחת הסיור “האנשים מהאיזור התפתחו לתוך הפסטיבל והתמקצעו בעולם הקולינרי והאירוח. הפסטיבל, גורם לאנשים לפתוח את הבתים לאירוח ותעשייה קולינרית אישית ומיוחדת פשוט יוצאת מהנשמה. בבתים המארחים, אין תפריט ידוע מראש. כל האטרקציות הן אישיות ומלוות בסיפורי חיים מרגשים”.


האיזור קסום 🙂 טובל בירוק וממש עכשיו מנוקד בצבעי עצי השקד שפורחים במנעד צבעים בין לבן דרך הורוד עד לסגול, פריחת הכלניות ושלל פרחי הבר.
בכל שנה אנחנו מגיעים למקומות שונים ולאנשים שונים. הפסטיבל, מאפשר לאנשים להגשים חלום קולינרי ולהיות מארחים לחודש ואז להחליט אם הם רוצים להרחיב לעסק קולינרי מארח שנתי או להישאר כפופ אפ לניסוי ותהייה.

תצפית מנוה שלום

בכניסה לאבו גוש, בתוך משתלת ‘שתילי ההר’ שוכן לו בית הקפה, עגלת הקפה, ‘ילדתי שלי’. מקום קסום עם אוכל משובח 🙂 . מי היה מאמין בינות לשיפודים ולחומוס (זוכרים את מלחמת החומוס שהייתה באבו-גוש?) כן ממש כאן שוכן לו בית קפה קסום בתוך משתלה עם מאפים מ-ט-ו-ר-פ-י-ם.

מיכל ולארה – ילדתי שלי

משתלת שתילי ההר, השוכנת בכניסה לאבו גוש, משתלה גדולה ויפה בה תמצאו את עגלת הקפה בין כל היופי מסביב. עגלת הקפה נקראת “ילדתי שלי” ומנהלת אותה לארה יחד עם אמה מיכל. מיכל ברנס ויעקב ברהום המוכרים ממסעדת מאג’דה, במקום קפה איכותי מבחר מאפים מלוחים ומתוקים כשהכל נאפה במקום.

ילדתי שלי

הגענו ולעינינו התגלה שולחן עמוס מעדנים ביניהם: ברוסקטה קממבר וחמאה עם תותים חמאה ודבש – נעתקו לי המילים. המאפה לא רק יפה הוא כל כך טעים, השילוב של קממבר ותותים מופלא 🙂 מה עוד היה? ברוסקטה עם גבינה כחולה בצל וחמאה, מאפה בטטה, עוגיות מדלן, עם רחת לוקום. וקפה משובח.

ילדתי שלי

נמצאים באיזור? בואו עשו כאן את הפסקת הקפה שלכם 🙂 מבטיחה לכם שלא תתאכזבו 🙂 מילה של “אמא נגה”.

ילדתי שלי – עגלת קפה בתוך משתלת שתילי ההר פתוחה בימים שני עד חמישי בין השעות – 8.30-15.00 וביום ששי בין השעות – 8.30- 14.00.

משם המשכנו למושב עמינדב להכיר את הבראנץ הטורקי של ליבנת ואבי אוחיון.

ליבנת ואבי אוחיון – בראנ’ץ טורקי
סלסלת בראנץ’ טורקי


ליבנת, מבשלת אוכל טורקי מבית אמה. בדיוק את ארוחת הבוקר של ילדותה, מה שאמה הטורקייה הכינה בארוחת הבראנ’ץ הביתית בשבת. מרק ברוקולי עם כרשה, קישואים וסלרי. כרוכית נפלאה עם גבינות רוקפור, כרישה וקוטג.

ספינקה – סוג של חביתת ירק עם עלי מנגולד, עירית, כוסברה. סלט שורשים עם פולנטה על מצע לבנה. לחמים אפויים במקום ביניהם גם לחם כוסמין, סחוג טעים טעים, טחינה,

קינוח של פרנץ’ טוסט עם תותים ושמנת מתוקה וסטולאץ’

ליבנת מכינה גם סלסלות פיקניק לקחת או לשבת בגינה. מה בסלסלות? כל ארוחת הבראנ’ץ – כולל הסנגרייה הנהדרת.


מחיר סלסלה 300 ש”ח לזוג.

משפחת אוחיון – בראנ’ץ טורקי – טלפונים: 054-2868162 או 054-2886816

משם המשכנו למושב תעוז ל – “הריקשה” בחאן מילכה – רוב התושבים במושב מאיזור קוצ’ין שבהודו ובאנו לחוות את הודו ממש כאן במושב תעוז.

“הריקשה” – חאן מילכה

חאן מילכה במושב תעוז הוא בית אירוח הודי המביא את כל החוויה ההודית עד אלינו. ומסעדת ‘הריקשה’ השוכנת במקום מפעילה תום דרור בת המושב.

תום דרור – הריקשה

תום דרור, בת להורים שעלו מקוצ’ין לישראל ואת הבישול ההודי למדה מסבתה ואמה. לאחר הצבא נסעה לטיול שורשים להודו ושם למדה והשתלמה במטבחים ההודיים של צפון הודו ודרומה והביאה הרבה ידע קולינרי מהאיזורים הנ”ל. עם שובה לארץ הקימה את “הריקשה” ומגישה בה אוכל הודי אותנטי.

כבר בכניסה קיבל את פנינו הרכב מוסיקה הודית “אנסבל מלבר”, שיסד אלי אהרון ששר ומנגן יחד עם תבור בן דור הפורט על הסיטאר ותמר קלופר, עם הצלילים הקסומים בניגונים על סיטאר והטאבלה והנעים בזמירות, ישר נכנסנו לאווירה. על השולחנות היה ביסלי הודי חרפרף מקמח חומוס בליווי מטבלים של קארי לימון, צ’אטני המבוסס על כוסברה, נענע וקוקוס.


לאחר זרמו לשולחן מגוון עצום של מנות צמחוניות המבוססות על המטבח ההודי.

ביניהם : קציצות דרומיות – קציצות ירק בסגנון קוצ’יני.

פאנטיס – משולשים מטוגנים במילוי תפא”ד ותבלינים חריפים.

סלט הודי – חגיגה של חומוס שחור, עגבניות, כוסברה ובצל סגול בתערובת תבלינים חמצמצה ומאנ’צ קראנצ’י.

הריקשה – מגוון מנות ראשונות

אחר הגיעה המנה העיקרית המורכבת משלושה תבשילים ואורז לבן.

מלאי כופתא – כופתאות גבינה, תפא”ד ברוטב קשיו וקרם קוקוס.

פאלק פניר – תבשיל קארי עשיר עם עלי תרד, טופו מוקרם ושמנת קשיו.

דאל מקהני – תבשיל כהה של עדשים שחורות ושעועית אדומה ברוטב קרם.

הריקשה – מנה עיקרית


תום מספרת לנו שבכל יום שישי המקום פתוח לאוכל ולטייקאווי.
כל האוכל הוא צמחוני טבעוני.
ניתן להתאחסן בחאן מילכה ולהגיע ל – ריקשה לארוחה וחוויה הודית.


בפסטיבל, הריקשה פתוחה ימי שישי לפעמים יש מוסיקה.
בימי חמישי יש אירוע של מוזיקה חייה והסברים על השירים. יש גם אירוע לריקודים הודיים וריקוד בוליבודי.
אירוח של סדנת אוכל הכוללת 15 מנות ושתיה תעלה בין 220-250.₪

סהורי- טפיוקה

המטבח פתוח לטייק אווי ומדי ששי ניתן להגיע ולאכול במקום.

וכמובן שהתענגנו על צ’אי הודי וקינוחים מעלפים. ממליצה לכם את הקינוח ‘סהורי’ שעשוי מטפיוקה מבושל בקרם קוקוס עם שקדים טחונים והל 🙂 מעולה 🙂 במתיקות עדינה והזמינו ישר 2 למה? אחד לא יספיק לכם.

ממליצה לכם להזמין מקום ולהגיע 🙂 הודו, ללא כרטיס טיסה זה כאן ב”הריקשה” במושב תעוז 🙂 מילה של “אמא נגה”.

הריקשה – מושב תעוז – טלפון להזמנות: 054-2400863 (יש להזמין מקום מראש)

המשכנו הלאה למושב טל שחר ל”אמפנדאס של סופי”. סופי, ילידת ארגנטינה תוססת ומדהימה המכינה לקראת הפסטיבל ומוכרת איך לא אמפנדאס במילויים של בשר, בצל וגבינות ואמפנדס מנגולד ריקוטה.

האמפנדאס של סופי

האמפנאדס הם הקיסונים המפלאים העשויים בצק דק ובתוכם מילויים שונים. יש לציין שהאמפנדס אפויים בתנור ולא מטוגנים.

סופי והמאפנדאס

האמפנאדס של סופי מעולים, בצק דק והמילוי טעים טעים פשוט חוויה נהדרת. ממליצה לכם בחום להזמין ולהינות מאמפנאדס משובחים 🙂 מילה של “אמא נגה”.

סופי מספרת לנו שבפסטיבל היא תכין אמפנדאס בשלושת המילויים וניתן יהייה לבוא ולקחת.

המחיר 10 אמפנדאס ב 100 ש”ח בלבד

ניתן להזמין בטלפון – 052-7987768

סופי ממשיכה ומספרת לנו שיש לה קייטרינג ‘פיאסטה’ והיא מגיעה עם האוכל המוכן המוזמן לכל מקום ומשמחת את האנשים.

ומה משמח עוד? יין כמובן. סופי בשיתןף פעולה עם יקב מקומי גם הוא מטל שחר ושמו “יקב ויינשנק”.

משם, המשכנו לתחנה האחרונה שלנו להיום לישוב הנפלא נוה שלום. ישוב המורכב מתושבים ללא הבדל של דת, גזע ולאום. בישוב תמצאו יהודים, ערבים, נוצרים ומוסלמים ללא כל הבדל – אנשים טובים סוג של אוטופיה – כן אפשר ורצוי לחיות כך, כולנו אנשים 🙂

אצל ברנה מנווה שלום

ביישוב נווה שלום גרים כ 120 משפחות. התארחנו אצל ברנה וסאלים ליוס, שבמקור הם מהישוב מעייליא בגליל.

ברנה מספרת שהם בחרו לגור בישוב נווה שלום בגלל הרכב באוכלוסייה שבו. יהודים וערבים. הם גרו בקיבוץ, בעיר רמלה אך לא התאים להם. הם חיפשו מקום שיזכיר להם את מעילייא ונווה שלום זו הבחירה המוצלחת שלהם. הם גרים בישוב משנת 1994 ומשתלבים מצויין בהווי הישוב ובחיי הקהילה.

בארנה והטאבון

ברנה עוסקת בחינוך והיא מורה לערבית בבתי ספר האנטרופוסופים. סאלים היה אח אחראי מחלקה בבית החולים ‘אסף הרופא שפרש לגימלאות לאחרונה.

ברנה וסלים מארחים בבתיהם ומבשלים אוכל גלילי אמיתי הכולל ליקוט של עשבים עונתיים ושילובם בתפריט הביתי.

ברנה וסלים פתחו לנו שולחן ובו כל המעדנים המאפיינים את האוכל הגלילי המסורתי. ביניהם : עלי גפן ממולאים, עלי כרוב ממולאים. סלט טאבולה, סלט חצילים, וכמובן פיתות מקמח כוסמין המוכנים בטאבון ומוגשים עם זעתר ושומשום, גבינת עיזים או ממרח פלפלים חריפים, שהוכנו במקום.

אצל ברנה וסלים מנווה שלום

ברנה מספרת לנו שבפסטיבל ניתן יהיה להגיע לארוחה מלאה שתתבסס על כמה סוגי מאפים מהטאבון. כולל עראייס, מנסף, ממולאים, תבשיל אורז עם בשר עגל, תבשיל עולש, קובה נאיה, סלטי הבית, חמוצים, קינוחים מסורתיים, קפה ותה.

והכל בעבודת יד של משפחת ליוס.

ממליצה לכם בחום להגיע, לשמוע את הסיפורים של ברנה, על המעברים בין הקיבוץ, לעיר ולנווה שלום, על חוויות האוכל והליקוט וכמובן להינות מכל המטעמים. הכל פשוט שילוב מושלם בין אנשים – אוכל ומיקום מילה של “אמא נגה”.

מחיר- 320 ₪ לזוג . יש להזמין מקום מראש בטלפון – 052-6999310.

כדאי לכם לדעת –

אצל ברנה בנווה שלום

במהלך הפסטיבל יתקיימו גם סיורים קולינריים שיתנו למשתתפים הזדמנות ליהנות מטעימות מהנות של השפע הקולינרי של מטה יהודה, להיפגש עם יוצרים בפסטיבל, אנשי אוכל ואירוח, אשר יכניסו אותם לעולמם ולבקר בישובים שונים בהם יכירו מסורות בישול שונות, לצד חדשנות קולינרית.

מתקיים גם סיור קולינרי מודרך ל – 20 איש ברישום מראש. בסיור מתמקדים ב – 3 עד 4 מקומות. סיפור וטעימות.

המחיר 180 ש”ח כולל הסעה, מדריך וטעימות.

ניב ויזל, ראש מועצת מטה יהודה: “פסטיבל האוכל של מטה יהודה חוזר ואני מזמין אתכם לבוא ולהתארח בבתים ובנופים המדהימים, בלב הירוק של ישראל. זוהי הזדמנות למפגש מרגש בין תרבויות סביב השולחן בחוויית אירוח ייחודית ועשירה בכל טוב של תושבי המקום. מטה יהודה זה לא רק אוכל מצוין אלא סיפור של אנשים”

מידע נוסף ואירועים נוספים אשר יתקיימו במהלך פסטיבל האוכל ניתן למצוא באתר של תיירות מטה יהודה.

פרטים נוספים באתר: – https://tour-yehuda.org.il
בטלפון: 8108* ובדף הפייסבוק הלב הירוק תיירות מטה יהודה

כתיבת תגובה