שיא גינס

סיור בתחנות קולינריות אגדיות בעיר התחתית חיפה של המותג גינס, מגלה סצנת חיי לילה מרתקת העומד בניגוד מוחלט לתדמיתה של עיר הנמל.

עזרא מבעלי הסנדק
עזרא מבעלי הסנדק

כתב וצילם: אבי אובליגנהרץ
היא הושקה ב- 1759, מכילה בנוסף לפחמן דו- חמצני, חנקן כדי להפחית את טעמה החומצי של החומצה הפחממתית, אחד ממנהליה היה השר הבריטי לענייני המזרח התיכון, הלורד מוין שנרצח על ידי על ידי לוחמי הלח”י אליהו בית צורי ואליהו חכים. ב-1944, ראש ממשלת בריטניה בנג’מין ד’יזראלי נהג ללגום אותה לצד אויסטרים טריים, והתדמית שלה היא “ארוחה שלמה בכוס”.
כיסונים במעיין הבירה
כיסונים במעיין הבירה

גינס היא בירה מסוג סטאוט המבושלת במבשלת סנט ג’יימס גייט בדבלין. טמפרטורת ההגשה המיטבית של גינס נחשבת ל-13°C , גבוהה בהרבה מהמקובל לבירות אחרות. עם זאת, העדפה זו אינה מחייבת ויש הנוהגים למזוג גינס בטמפרטורה של 4 עד 7 מעלות צלזיוס. הגינס זמינה במספר סוגים: סטאוט מהחבית (“דראפט”), בבקבוק הכולל מנגנון פיזור גזים המדמה את טעם הבירה מהחבית, בפחית הכוללת מנגנון דומה, אקסטרה סטאוט בבקבוק (בעלת ריכוז אלכוהול גבוה יותר), “טרופיקל סטאוט עם ריכוז אלכוהול גבוה במיוחד כדי שתוכל להשתמר באקלים חם, פוריין אקסטרה סטאוט” המשווקת במערב אפריקה, מלטה גינס, משקה מתוק נטול אלכוהול הנמכר במערב אפריקה וגינס המיועדת לחיי מדף ארוכים יותר.
 
קבב רומני מעיין הבירה
קבב רומני מעיין הבירה

רז שרון, מנהל שיווק של המותגים גינס וויינשטפן במב”י (מבשלת בירות ישראל), מציין שהגינס דראפט הוא המשקה הכי נמכר של המבשלה הוותיקה בחצי כדור הארץ הצפוני. בישראל משווקת הגינס בחבית, פחית 440 מ”ל (החבית הכי קטנה בעולם) ובקבוק 320 מ”ל. את הגינס יש למזוג באיטיות, שני שלישים נמזגים והכוס מונחת “להירגע”, אז מוסף השליש האחרון במשך כ-119.5 שניות על פי הקמפיין של החברה.
בניגוד גמור לתדמיתה המנומנמת מסתבר שיש בחיפה סצנת חי לילה תוססת ולראיה בברים ופאבים הרבים שממוקמים באזור הנמל, נמכרות יותר בירות גינס פר מטר מרובע מאשר כל אזור אחר בארצנו. יצאנו לבדוק את הממצא המפתיע במסגרתA lovely day for Guinness” “, סיור בתחנות קולינריות אגדיות בעיר התחתית חיפה של המותג גינס בשיתוף העמותה לתיירות ולנופש בחיפה וחברי “סנהדרינק”.
גילי פינקוס הבעלים של העוגן
גילי פינקוס הבעלים של העוגן

את הגינס הראשונה כבר לגמנו בכניסה לרכבת מרכז לצד פיצוחים וכעבור כשעה מצאנו את עצמנו מבושמים קלות, מאזינים להסבר קצר על ההיסטוריה של העיר, תרומתו של הנמל או יותר נכון הימאים להעלאת מפלס האלכוהול המקומי ומשרכים את דרכנו לתחנה הראשונה בסיור.
“מעיין-הבירה”
מעיין הבירה (נתנזון 4) נוסד בשנת 1962 על-ידי משפחת מאיר ותוך זמן קצר הפך המקום לאתר עלייה לרגל עבור חובבי בשר ובירה מכל רחבי הארץ, הרבה לפני שהשילוב הזה הפך למוכר וטרנדי. במשך השנים הורחב חלל הישיבה, למנות הבשר הקלאסיות נוספו מנות מהמטבח היהודי המזרח-אירופי כמו כבד קצוץ, קוסטיצה וכיסוני תפוחי אדמה ובשר מעליהם בצל קריספי מטוגן.
רוסט ביף וכבד קצוץ בהעוגן
רוסט ביף וכבד קצוץ בהעוגן

לא ייאמן, אבל המקום העמוס הזה סגר את שעריו מדי יום בשעה חמש אחר-הצהרים! עם השנים והביקוש, הוחלט לפתוח בימי שלישי גם בערבים. מאוחר יותר “פלשה” המסעדה אל הרחוב שנסגר למענה והחלה במסורת של הופעות חיות.
“העוגן”
בעקבות סגירת “פינק” המיתולוגי בירושלים, ה”עוגן” (שער פלמר 3) שנוסד ב-1942 הוכתר רשמית כפאב הפעיל הוותיק ביותר בישראל.  בשנת 1962 נרכש המקום על ידי יוסף (יוס’קה) פינקוס, ניצול-שואה וימאי שבעקבות דרישת רעייתו הפסיק להפליג בעולם ורכש בכספי הפיצויים את המקום.
פלטת נקניקים וגבינות הסנדק
פלטת נקניקים וגבינות הסנדק

הקירות של “העוגן” מכוסים צילומים, מסמכים ומזכרות מהתקופה בה שירת פינקוס בצי הסוחר.ברבות השנים הפך בנו של יוס’קה, גיל פינקוס, לרוח החיה במקום ששופץ, הורחב מעט וקנה לעצמו שם בזכות הרוסט-ביף הקר שלו, ברך חזיר בסגנון צ’כי, כבד קצוץ ותבשילים משתנים בסופי-השבוע.
“הסנדק”
שאון הרכבות שמרעיד אחת לכמה דקות את קירותיו של “הסנדק” (קדושי בגדד 30) וגורם למשקות להתערבב לבד, הוא זה שיביא בעוד כמה חודשים לסגירתו של מפעל חייהם של הימאים לשעבר האחים יעקב ועזרא שהחליפו את הים בפאב שהקימו ב-1982.
קלמנ'ס
קלמנ’ס

התפריט של המקום האינטימי והאפלולי שנחשב לבר של ימאים וייסגר בשל הרחבת מסילת הרכבת, מורכב מפירות ים ופלטות של גבינות ונקניקים לצד לחמים טריים, ועד שאלה מוגשים לשולחן ניתן להרגיע את הקיבה עם בוטנים וזיתים משובחים.
“קלמנ’ס”
גם לקלמן מיידלר יש עבר ימי מפואר ולאחר שנטש את הים בשנות ה-80  רכש ביחד עם אחיו איתן מקום במרכז הכרמל בשם “חיפה הקטנה”. ב-1992 הקים מיידלר בעיר התחתית את “קלמנ’ס” (הנמל 3), מעין פאב אירי ספון עץ. בעקבות טיול שורשים שערך לסלוניקי, החליפו תמונות של סביו את תמונותיו של וינסטון צ’רצ’יל  והמקום הפך למגינת חלק מלקוחותיו למעין טברנה יוונית.
צ'וריסוס לבן עם בייקון וכרוב כבוש קלמנ'ס
צ’וריסוס לבן עם בייקון וכרוב כבוש קלמנ’ס

 
התפריט של האיש המשעשע ושופע הקסם, עבר אף הוא מטמורפוזה ומורכב ממנות כמו צ’וריסוס לבן עם בייקון וכרוב כבוש, סינטה כבושה, חזה אווז מעושן, שווארמת הדגים המעולה, וכמובן אנצ’ואיס, אנשובי תוצרת בית.
*הסיורים הבאים של גינס בעיר התחתית יתקיימו ב־ 3.4 ו־24.4 בשעות אחר הצהריים, ויכללו הדרכה, שליש גינס ומנה ראשונה בכל תחנה. המחיר: 150 שקל למשתתף, כולל הדרכה, שלושה שלישים של גינס ותשע מנות במרכזי שולחן לאורך המסלול. ההרשמה באמצעות עמוד הפייסבוק של  Guinness ישראל.
 

כתיבת תגובה