מצבים רבים ושונים עשויים להשפיע על עור הילדים, כולל פריחה בחיתולים, דרמטיטיס, יבלות ואקנה. בעיות עור שונות יכולות להתבטא בסימפטומים שונים, אזורים שונים וכן רמות חומרה שונות. הנה חלק מתופעות העור השכיחות בקרב ילדים ואיך מתמודדים איתן?
מאת : ד”ר סיון מרסר, מומחית ברפואת עור, אסתטיקה ולייזר
- הזעת יתר מלווה בריח – תתפלאו. הזיעה עצמה היא נטולת ריח. מה שיוצר את הריח בקרב הצעירים הם חיידקים אשר באים במגע עם הזיעה ועם לכלוך. תהליך ההתבגרות מתחיל כיום מוקדם יותר מאשר בעבר, וזה כבר לא יוצא דופן למצוא ילדים בני 9 עם תסמיני גיל ההתבגרות. כדי להילחם בריחות לא נעימים יש להקפיד על היגיינה מוגברת: מקלחת או שתיים ביום, שימוש בדיאורדורנטים, בשמים וכביסות תכופות לבגדים. אם אלו לא עוזרים, ניתן לעלות שלב, ובייעוץ עם רופא עור, ניתן להשתמש בתרופות נגד הזעת יתר המכילות אלומיניום כלוריד הקסהידראט או אלומיניום זירקוניום טטרכלור הידרקס המסייעים לחסום כל בלוטת זיעה”.
- שיעור יתר – בשלב הראשון, בטרם נפנה להסיר שיער מיותר בגילאים צעירים, יש לגשת לרופא עור לאבחון ושלילת בעיות אינדוקרינית. ברוב המקרים מדובר בשיעור יתר על רקע עדתי. מבחינת הפתרונות, היום יש יותר ויותר פתרונות גם לגיל העשרה המוקדם ועליהם כדאי להיוועץ עם רופא עור.
- אקנה – אקנה יכולה להופיע אפילו בילוד בשכיחות של כ- 20%. היא מתבטאת בצורת פצעונים קטנים עם ראשים שחורים או לבנים על הקרקפת, על הגב ופצעים אדומים על הלחיים, הסנטר והמצח. אקנה ילודים בדרך כלל אינה משאירה צלקות, אך בגילאים טיפה יותר מאוחרים (אפילו בכמה שבועות) יכולה להשאיר צלקות. אקנה בקרב ילדים יכולה להיגרם בין היתר מצריכה מרובה של חלב רזה ומזונות בעלי ערך גליקמי גבוה, שימוש במוצרים מסוימים לשטיפת העור, לחות גבוהה, זיעה וכן בגדים המגרים ומשפשפים את העור. הטיפול אינו תלוי בגיל הילד ומותאם על ידי הרופא לפי הערכת מצב האקנה.
- אטופיק דרמטיטיס /יובש קיצוני של העור – (“אסטמה של העור”). מחלת עור דלקתית הנפוצה בעיקר אצל ילדים. על פי הערכות, 5 עד 20 אחוזים מילדי העולם סובלים ממנה. תסמיניה הם גרד וגירוי, יובש ואדמומיות. מחלה זו פוגעת בעיקר בקיפולי מפרקים ובשורשי כפות הידיים. תופעות כמו עור מגורה ואדמומי, פנים כואבות וידיים מתקלפות ממהרות להופיע בתחילת עונות המעבר שבהן הלחות באוויר נמוכה יחסית ונמצאות בשיאן בחורף. דרכי טיפול הן קרם לחות, שימוש בתכשירים נטולי ריח, מקלחות קצרות, לבשו בגדים מ-100% כותנה – בד נושם ונעים.
- מולוסקום קונטגיוזום – מחלה ויראלית ומאוד שכיחה ממשפחת הפוקסי וירוס. היא מתבטאת בנגעים לבנים עם ראש מרכזי, ומאוד מאוד מדבקת, במיוחד במגע עם מים כך שהבריכות מהוות קרקע פורייה עבורה. הנגעים הללו מגרדים ונוטים לעתים אף להזדהם. באופן כללי, לא חובה לטפל במולוסקום מכיוון שהיא חולפת עד שנתיים מהרגע שהופיעה. היא נוטה לעבור מעצמה ללא סימן. אולם, הורים רבים מעדיפים כן לטפל מטעמי אסתטיקה, הטיפולים מותאמים לפי מיקום ומספר הנגעים.