10 המזונות והמשקאות שיעזרו לכם לעבור את החורף בשלום

מזג האוויר משתנה ועימו תחושות הגוף. הטמפרטורה יורדת נמוך, ומזג האוויר מתקרר גם כן. באם נשכיל להבין עקרונות ובתוספת מעט ידע, נוכל לדאוג לבריאות הגוף והנפש, תזונה נכונה בחורף יכולה לתרום למניעת ולטיפול במחלות החורף.

גזר ( צילום: יח"צ)
גזר ( צילום: יח”צ)

מאת : חלי ממן – קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא
בדיוק כפי שהטבע מתכונן לחורף, זוהי תקופה שאנו בני האדם צריכים לתת דגש על אורח החיים שלנו ובמיוחד על התזונה שלנו זאת בכדי שנגיע לחורף מחוזקים ומוכנים. חלי ממן- קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא, ממליצה מה ניתן לעשות, מה לאכול ולשתות על מנת לצמצם למינימום את הנזקים שבחורף?
גזר – המזונות הכתומים והאדומים ברובם מחממים,  מזינים את הגוף ומשפרים את מערכת החיסון, הם גם טעימים וניתן להכין מהם מגוון רחב של מאכלים ומרקים. הגזר עשיר מאוד בלחות ומכיל כמות נכבדת של בטא קרוטן, יותר מכל ירק אחר.בטא קרוטן מסייע למראה העיניים, יחד עם הסיוע בהגנה מפני סרטן. הגזר מהווה מקור לאשלגן, מינרל התורם להפחתת הסיכון ליתר-לחץ-דם ולמחלות לב וכן לחוזק העצם. בנוסף מכיל ויטמינים מקבוצה B, החיוניים להפקת האנרגיה בגוף. בחורף מומלץ לבשל מעט את הגזר על מנת לשמור על חמימות.
אבוקדו גרנות (צילום: חגי נתיב)
אבוקדו גרנות (צילום: חגי נתיב)

אבוקדו – האבוקדו הוא פרי חורפי מובהק, הוא מקור לשמנים בלתי רוויים, המסייעים לגוף במלחמתו בשומן הרע הרווי, מונעים מחלות לב ומאטים תהליכי הזדקנות. האבוקדו מכיל ויטמין E, נוגד חמצון רב עוצמה שמגן על תאי הגוף בכלל ועל רקמות העור בפרט, עשיר באשלגן ודל בנתרן, יש בו ברזל, מגנזיום וסידן. ניתן לשדרג כל סלט עם חתיכות אבוקדו או ליצור סלט אבוקדו מזין.
ערמונים – אחת מחוויות החורף הנפלאות היא, ללא ספק, פיצוח ערמונים לוהטים וההנאה מטעמם ומרקמם הייחודי ערמונים הם, למעשה, זן של אגוזים היושבים בתוך קליפה קשה וחלקה. הם מאופיינים במרקם סמיך וטעם מתקתק ומלא ארומה. בניגוד לאגוזים אחרים לערמונים יש תכולת מים ועמילן גבוהה ורמת שומן נמוכה.ערמונים, כאמור, מכילים מעט שומן, הרבה עמילן ומים אך יש בהם כמות יפה של חלבון גם כן, הם מהווים מקור מצוין של ויטמין C, חומצה פולית וויטמין B6. ניתן לקלות את הערמונים בתנור ולנשנש כחטיף חורפי ומזין.
תפוז וקינמון (צילום iStock )
תפוז וקינמון (צילום iStock )

תפוז – התפוז זה הפרי הכי ישראלי בחורף. התפוז עשיר מאוד בוויטמין C  ומסגול להוריד היתכנות של סוגי סרטן שונים, לפרי הטרי יש ערך תזונתי רב ומהווה מקור לחומצות אורגניות, מדובר בפרי טעים ומזין גם יחד. עדיף לאכול את הפרי בשלמותו, באם החלטתם לצרוך אותו בגרסה הסחוטה שלו, חשוב לשתות את המיץ סמוך ככל הניתן לסחיטה עצמה, מאחר וויטמין C נהרס באור ובחום.
קינמון –  הקינמון מוכר בשל סגולותיו הרבות. הקינמון מומלץ לחולי סוכרת מכיוון שהוא מוריד את ריכוזי הסוכר והכולסטרול בדם. שלל תרופות סבתא מציעות לנצל את הקינמון לטיפול בהתקררות, דלקת שקדים, שיעול, בחילות, הפרעות עיכול, דכאון ועוד.
כדי לחזק את המערכת החיסונית, להפחית את נזקי ההשמנה הביטנית, לאזן את רמת הסוכר שהופיע כתוצאה מהשמנה ולהפחית את הסיכון למחלות לב ולמחלות ממאירות הקינמון מסייע לתהליך העיכול, גורם להגברת התיאבון ומחזק את הקיבה, הוסיפו לאוכל במשך היום בין 1-3 כפיות קינמון. קינמון משתלב נהדר במשקאות חמים, כגון סיידר חם, יין חם, תה, קפה הפוך, ועוד.
פלפל אדום – הפלפלים עשירים בלחות  ומהווים חומרי ההזנה הטובים ביותר לגוף. פלפל אדום הוא המקור הטוב והזמין ביותר לויטמין C מבין כל הירקות והפירות, בנוסף הפלפל מהווה גם מקור משמעותי לבטא-קרוטן, המסייע בהפחתת הסיכון לסרטן וגם משמש כחומר מוצא לויטמין A, החיוני  לשמירה על תפקוד מערכת החיסון, לגדילה תקינה, לשמירה על בריאות העור ולהפחתת הסיכון לסרטן .הוסף פלפלים אדומים לסלטים שלך, ניתן  לאפות אותם בתנור במעט שמן זית, או לצלות על הגז, משדרג כל סנדוויץ’.
יין - יקב צפרירים (צלם: אייל גרנית)
יין – יקב צפרירים (צלם: אייל גרנית)

יין אדום – הינו משקה האלכוהולי מחמם, בריא ומומלץ. מחקרים רבים מדברים בשבחו של היין האדום, המכיל רכיבים נוגדי חימצון (אנטי אוקסידנטים) המכונים “פולי-פנולים”, שיש בכוחם לסייע במניעת גורמי התמותה המובילים – סרטן, מחלות לב ולחץ דם. אך חשוב לזכור כי ליין יש יכולת מופלאה לסייע במניעת מחלות רבות וקשות, בתנאי ששותים את הסוג הנכון במינונים הנכונים. מומלץ לשתות עד כוס אחת ביום.
אגוזי מלך – חופן אגוזים מכיל כמות כמעט כפולה של נוגדי חמצון מאשר בכל סוג אגוזים אחר, והם מכילים אף כמות גדולה של חלבון, ויטמינים ומינרלים וסיבים תזונתיים – ואין בהם גלוטן או לקטוז. תוספת של אגוזי מלך לתפריט היומי תעניק לגופכם נוגדי חמצון יעילים, תסייע להפחית את רמת הכולסטרול הרע בדם, תקטין הסיכון לחלות במחלות לב ובסוכרת ותתרום לתחושת שובע שתמנע עלייה מסוכנת במשקל.
אגוזי המלך מספקים לגוף נוגדי חמצון רבים ואיכותיים יותר מכל סוג אגוז אחר, והם בעלי יתרונות בריאותיים רבים. מומלץ לאכול 7 ביום כנשוש מזין או להוסיף אותם לסלט ירוק.
כוס תה וחולט של Te (צילום באדיבות יח"צ Te)
כוס תה וחולט של Te (צילום באדיבות יח”צ Te)

תה ירוק – תה חם הינו המקשה הפופולרי ביותר במהלך חודשי החורף הקרירים. תה באופן כללי הוא אחד המשקאות הנצרכים ביותר בעולם. התה הירוק תפס תאוצה בשנים האחרונות ונחשב למשקה בריאות המסוגל למנוע מגוון רחב של מחלות.
מחקרים מהעשור האחרון מראים כי התה הירוק יכול לשפר את תפקוד הלב וזרימת הדם בגוף, ולסייע בהפחתה במשקל, בכולסטרול ובסיכון לשבץ מוחי.
מומלץ לשתות תה ירוק בסיום כל ארוחה.
אורז מלא – אורז מלא הינו סוג של דגן בריא ומתאים ביותר לחורף בשל סמיכותו והמרקם העשיר שלו. האורז המלא מכיל מגוון של מרכיבי תזונה חשובים ביותר: ויטמינים מקבוצת B, אבץ, סידן, מגנזיום ועוד. העיכול של האורז המלא איטי יותר וכך משתחררים אל הגוף כמויות מבוקרות יותר של סוכרים ונשמר האיזון הסוכרי של הגוף, הסיבים שבאורז המלא גורמים לו להתפרק לאט יותר, מה שמגביר את תחושת השובע. אורז מלא הוא מקור טוב יותר של סובין וסיבים תזונתיים, כמו גם של מינרלים כמו מגנזיום, נתרן ואבץ. ניתן לראות בו כתוספת חמה לכל מנת בשר.
יחד עם המזונות שהוזכרו לעיל, חשוב להקפיד על ארוחות קבועות , מאוזנות ומגוונות העיקר בחורף, הכוללות את כל רכיבי התזונה פחמימות, חלבונים ושומנים. יחד עם זאת יש להימנע מצריכת פחמימות פשוטות, במיוחד סוכר לבן ונגזרותיו המחלישים את מערכת החיסון ואת יכולתה להילחם בגורמי מחלה שונים. רצוי להימנע ממזון קר ולדאוג להוציא את המזון מהמקרר לפני שאוכלים ולאכול אותו בטמפרטורת החדר.
כדי לשמור על המשקל בחורף קר, לווסת את תחושה הרעב ולהרגיש טוב יותר, כדאי להכניס לתפריט היומיומי שינויים קטנים שיעשו לנו את החורף חם יותר ונעים יותר בגוף ובנשמה.

כתיבת תגובה