לא לכל בית יש גינה, אבל… לרוב הבתים יש מרפסת 🙂 וגינה במרפסת היא פתרון אידיאלי עבור אנשים שמתגוררים בבניינים רבי קומות, ורוצים ליהנות הן מהטעם והריח של צמחי התבלין והן מתחושה כפרית וביתית, על אף האורבניות שבמגורים בבניין.
גם מיקום במרפסת המזכה בקרני שמש והגנה מרוח, עשוי לאפשר הקמת גינת ירק קטנה, בעזרת עציצים ואדניות. כמות מסחרית לא תצא מזה, אבל תזכו לתוספת קטנה, טעימה ואורגנית, לתפריט הירקות, עם בונוס של הנאה מהתהליך וגאווה על התוצרים.
חשוב לזכור שהצמחים זקוקים לקרני שמש חמימות, אך יש להיזהר מפני שמש לוהטת או רוחות חזקות. מיכלי פלסטיק נחשבים לאידיאלים כי הם שומרים על לחות גבוהה, וכדאי לנקב אותם בתחתית על מנת לאפשר לעודפי מים לרדת ולא להציף את הצמחים.
קבלו 7 צמחי תבלין מומלצים לגינה הפרטית שלכם ע”פ שרון תמם, בעלי משק תמם גבע כרמל:
1. בזיליקום – את הבזיליקום רצוי לשתול תחילת האביב. הוא זקוק לחשיפה רבה לשמש ולכן גם להשקיה מרובה. את הזריעה יש לעשות במרווח של 5 ס”מ בין הזרעים ובעומק של 2 ס”מ.
2. נענע – גם הנענע זקוקה לשמש ומים. מומלץ להניח את העציץ במרפסת, על אדן החלון או בגינה. האדמה צריכה להיות אוורירית ומנוקזת. את הנענע כדאי לשתול בנפרד מצמחים אחרים, כיוון שהשורשים שלה נוטים להתפשט ולהשתלט על צמחים אחרים.
3. רוזמרין – רוזמרין הוא צמח שדי קל לגדל בישראל. הוא רב שנתי ומסתגל היטב לתנאי השטח בישראל. מומלץ לשתות אותו בתחילת הסתיו או באביב, והוא זקוק לחשיפה גדולה לשמש. בגלל שיש לו נטייה לגדול ללא שליטה, כדאי לשתול אותו באדנית או באדמה תחומה. יתרון נוסף של הרוזמרין הוא החסכוניות שלו – הוא זקוק למעט מים. את הזרעים מומלץ לשתול במרווחים של 5 ס”מ.
4. זעתר – הזעתר הוא צמח מורכב לגידול עצמי, אך אם זה מצליח – זה ללא ספק טעים. הוא זקוק לשמש מלאה או חצי צל, ובהתאם לכך צורך מים רבים. התקופה המומלצת לשתילה היא בין הסתיו לאביב, והצמח גדל מהר. החיסרון העיקרי של הזעתר הוא היותו מתייבש מהר וללא התרעה – ועד שהוא נקלט, סיכויו למות הם גבוהים. לכן, חשוב לתת לו תשומת לב ולהשקות אותו לרוב.
5. טימין – או בשמו השני קורנית, רגיש לשמש ישירה, ועודף מים מזיק לו. לכן, הוא צריך שמש שהיא כמעט מלאה והשקיה בינונית. תקופה מומלצת לשתילה של הצמח היא בסתיו, בין החודשים ספטמבר נובמבר, וקצב הצמיחה שלו מהיר. ניתן לבחור בין שתילה של שתיל או של זרעים.
6. פטרוזיליה– ירק שימושי נוסף ובריאותי במיוחד בסלטים, מרקים, רטבים, תבשילים ומה לא, היא עוד מועמדת מוצלחת למרפסת הירק. אפשר לבחור בזן המסולסל, המתאים יותר לאכילה חי, או בשטוח, המתאים יותר לבישול.
פטרוזיליה זקוקה למיכל שתילה בעומק של 20 ס”מ לפחות ונפח מיכל של 2 ליטר. אפשר לזרוע או לשתול אותה, אך יש צורך בסבלנות, היא גדלה לאט יחסית.
את מיכל השתילה יש למקם במקום עם שמש מלאה ואת הזריעה לבצע באביב או בסתיו. טומנים את הזרעים בעומק חצי סנטימטר ורווחים של 15-20 סנטימטר ומחכים לנביטה תוך חודש עד שלושה חודשים. כדי לקצר את התהליך, אפשר להשרות את הזרעים במים פושרים למשך לילה. אחרי הזריעה, לשמור על לחות המצע, גם בשכבה העליונה.
לעידוד צמיחת הפטרוזיליה, יש לגזום את הענפים לעתים תכופות וכמובן לדלל עלים יבשים. אפשר לקטוף את העלים לשימוש, כחודש לאחר הנביטה.
7. לואיזה– תבלין נפוץ בעלת טעם עדין ולימוני, ומשתמשים בה להכנת חליטות תה, לתיבול מאכלים ולשדרוג של רטבים שונים. נוהגים להשתמש בצמח ברפואה העממית והאלטרנטיבית לטיפול בהפרעות במערכת העיכול וכנגד כאבי גרון. מתי לשתול: הלואיזה הוא צמח רב-שנתי אותו יש לשתול באביב. תנאי גידול: יש לשתול את הצמח בקרקע אוורירית ומנוקזת היטב, במרווחים של כ-50 ס”מ בין שיח לשיח במקום בו יש שמש. הלואיזה זקוקה להמון מים ולכן צריך להרבות בהשקיית הצמח, ולשמור על קרקע לחה באופן קבוע. חשוב לדעת: אם השיח חזק מספיק ניתן לקטוף ענפים שלמים, אך אם השיח עדיין חלש, יש להוריד את העלים הבוגרים מבלי לפגוע בצעירים. כמו כן, רצוי לדלל את פריחת הלואיזה, מכיוון שהיא מהווה גורם עיקרי להיחלשות הצמח. בעונת הסתיו חשוב לגזום את ענפיה בכדי להכינה לחורף.
מאת שרון תמם, בעלי משק תמם בגבע כרמל https://www.meshek-tamam.co.il/