זיכרון יעקב, קפיצה קטנה לחו”ל, המיקום, על רכס המשקיף לים, הבתים ההיסטוריים שנשארו וטומנים בחובם המון סיפורים מרגשים על ארץ ישראל הטובה והיפה, על המדרחוב המפורסם ועוד… הפעם הבאתי לפניכם מקומות עם סיפורים קולינריים מרגשים 🙂 מילה של “אמא נגה”.
קיבלתי הזמנה להגיע לזיכרון יעקב לסיור קולינרי מודרך בין כרמים ויקבים עם שפע של ניחוחות וטעמים. הסיור ביוזמת עמותת התיירות “גדעונים” של זכרון יעקב, בניהולה של רחל רנגיני ובסיועה של רינת בין, העוסקת בתיירות, מיתוג ואסטרטגיה שיווקית לעסקים. כבר התרגשתי 🙂 נכנסתי להזמנה ותשמעו, פרט למקום אחד, ליקב שהוא מוסד מבחינתי, לא הכרתי את המקומות. ואני, אחת ששנים מבלה בזיכרון. אם זה עם המשפחה או עם בן זוג תמיד יש מה לראות וזיכרון תמיד מקדמת את פני בחיוך. אבל, שאני לא אכיר את המקומות? וואלה, אהבתי… כמובן שאישרתי הגעה 🙂

המפגש הראשון היה ב’מוסד’ מבחינתי – הלב של זכרון יעקב “יקב תשבי” – יקב תשבי הוא יקב משפחתי, יקב פרטי הראשון בארץ ודור 5 של כורמים. “בשנת 1882 דרכו לראשונה מיכאל ומלכה חמילצקי על אדמת זכרון יעקב, לאחר שעלו מליטא. מיכאל נבחר על ידי הברון רוטשילד לטעת כרמים באיזור, ומאותו יום החלו ההרמוניה והקשר העמוק בין בני המשפחה לאדמה ולכרם. המשפחה התיישבה בשפייה הסמוכה, המוקפת כיום כרמים רחבי ידיים, והחלה במלאכת עיבוד האדמה וגידול הכרמים. בשנת 1925, אירחה המשפחה את המשורר חיים נחמן ביאליק, בתודה לאירוח החם הציע להם המשורר את השם “תשבי”- תושב שפיה בארץ ישראל. (לקוח מהאתר של היקב).


כיום מנהל את היקב גולן תשבי יחד עם בני המשפחה. לדבריו ‘…כל ילד מגיל 13 עובד ביקב…’ זה חינוך 🙂 יקב תשבי לא רק מייצר יינות נהדרים אלא גם יבואן בלעדי של מותג השוקולד המעולה ‘וולרונה’, ו’קרוזייה’ מותג מעולה של פירות מסוכרים ומחיות ועוד של כמה מותגים. ביקב יש מרכז מבקרים, חדר טעימות של יין ושוקולד, מאפייה נהדרת עם לחמי מחמצת ומאפים מעולים, מסעדה ובימי שישי מעשנה ומוסיקה חיה. בקיצור חגיגה שלמה.

התארחנו ביקב תשבי ונהנו מסדנא של שוקולד ויין. אהבתי את יין המלבק העשיר בטעמים וארומתי מאד 🙂 את יין הרוזה 🙂 מ-ש-ו-ב-ח ! וכמובן ש… יין הויונייה שלהם אחד הטובים ששתיתי. סדנא שהיא חגיגה ממליצה בחום 🙂 מילה של “אמא נגה”.


חייבת לשתף אתכם בחוויה שהייתה לי ביקב לפני כ – 8 שנים. התארחתי ביקב לסדנא של גבינות ושוקולד. אחת הטעימות הייתה שוקולד לבן IVOIRE של וולרונה וגבינה צפתית. שימו את שניהם אחד על השני, תעצמו עיניים, תנו ביס ו…. זאת עוגת הגבינה הכי טעימה שאכלתם 🙂
מילה של “אמא נגה”.
יקב תשבי – 652, בנימינה גבעת עדה.
טלפון – 04-6380434

משם נכנסנו לזכרון יעקב והגענו למעדניית בת – הרים במקום גם בר יין. מחלבת בת הרים נמצאת בקיבוץ מלכיה ממש מול בינ’ת ג’בייל ומשם השם, בתרגום לעברית משמעו – בת הרים.

כבר בכניסה למעדנייה התרשמנו ממגוון עצום של גבינות, מאפים ועוד… את פנינו קיבל שף המקום אוראל אוחיון, שציין בפנינו שכל הגבינות המוגשות במקום הם ממחלבת בת – הרים. הגבינות של המחלבה הן ללא חומר משמר, ללא כל תוספות. הכל על בסיס אורגני וטבעי, אפילו מעטפת הגבינות.


מחלבת בת – הרים היא מעדניית בוטיק המייצרת ומשווקת גבינות בקר, עיזים וגם כבשים.
בהמשך המעדנייה שוכן בר היין. בר היין מגיש יינות של יקב הבית “יקב אביבים” יקב פרטי השוכן בישוב אביבים כל היינות מיוצרים מזנים של ענבים הגדלים באיזור. והיין הוא יין טבעי יין אורגני.
המעדנייה פתוחה עד השעה 18:00 ומשעה זו והלאה פועל בר היין ובו מגישים גבינות, מטבלים, סלטים, לחמים וכמובן יינות נהדרים. הכל מייצור מקומי שלהם. חגיגה לחייך 🙂 ממליצה בחום על הכריכים המשובחים, על סלט עם ירקות וגבינת קממבר והרוטב בלסמי / תמרינדי מטורף ששף אוחיון רוקח בעצמו. ממליצה על עלי גפן עם הרוטב הנפלא, ממליצה על הגבינות הקשות, הזיתים ועל קרפצ’יו תפוחי עץ עם דג ים וטוביקו 🙂 אמאל’ה כמה שזה טעים 🙂 את כל העושר הזה תלוו עם יין מצויין של יקב אביבים ומבטיחה לכם שלא תפסיקו לחייך 🙂 מילה של “אמא נגה”.
מעדניית בת הרים – רח’ הנדיב 23, זכרון יעקב. טלפון – 0796100100


תגידו, אוכל הודי אתם אוהבים? אז, אם אתם בזיכון יעקב הכירו את פנינה אברהמי קליין. אל תתנו לשם אברהמי קליין לבלבל אתכם 🙂 פנינה היא הודית אמיתית, ילדת בומביי המבשלת אוכל הודי אוטנטי כפי שלמדה מאימה וגם מסיוריה הקולינריים בהודו. פנינה אירחה אותנו על בטטה וואדה שהיא לביבת תפוחי אדמה בציפוי קמח חומוס ובאג’ה לביבת בצל עם קמח חומוס מטוגנת. כמובן עם הרטבים הנהדרים. טעים מאד 🙂 פנינה מארחת בתוך הבית עד 8 אנשים לארוחת טאלי צמחונית מלאה וכמובן גם מעבירה סדנאות לאוכל הודי.
לפרטים נוספים – פנינה אברהמי קליין רח’ הרצל 65 זכרון יעקב.
משם המשכנו לביתו של שף עידו שגב – הלקט שנמצא במרכז המושבה 🙂
שף עידו שגב מוכר יותר בשם ” עידו הלקט” למה? כי הוא מלקט, המטבח אצלו מבוסס על ליקוט עונתי, ברובו מקומי.

עידו התחיל את דרכו אצל השף עזרא קדם, בירושלים, הנחשב לאחד המייסדים של מטבח ישראלי, מטבח המבוסס על טבע מקומי. כך גם ההתמקצעות של שף עידו שגב ליקוט עונתי מקומי שעליו מתבסס המטבח שלו.
כבר בכניסה לביתו של שף עידו שגב הממוקם במרכז המושבת בבית עתיק ויפה, ניתן להבחין בחצר ובה גידולי ירקות ביתיים וכמובן מבחר של צמחים עונתיים אכילים. ביניהם עגבניות, קישואים, מלפפונים, דלעת, פלפל חריף והמון צמחי תבלין ועשבי ליקוט ביניהם ריג’לה, שומר, צלפים ועוד…


עידו קיבל את פנינו בבירה צוננת שהוא מבשל ובשלושה מתאבנים המבוססים על ליקוט.
- טונה כבושה עם שמן ארגן, גרידת לינון, גרניום לימוני, פרחי שומר, עם רליש (מחית) של כרוב אדום כבוש ושקדים.
- סוג של צזיקי ים תיכוני עם שמן זית ריג’לה ועוד…
- קינוח של לבנה עיזים עם גבינה לבנה צ’רקסית, תאנה, דבש עם אשכול ענבים קטן אורגני.
עוד היה על השולחן מותססים שעידו מכין. ביניהם כרוב לבן כבוש כרוב אדום כבוש, זיתים ירוקים ומשמשים ירוקים כבושים.
חייבת לציין שהכל היה כל כך טעים 🙂 שהתחשק מאד לעוד… מנות פשוט מעולות – משובחות 🙂 מילה של “אמא נגה”.
כדאי לכם לדעת – עידו הלקט עורך אצלו בבית סדנאות התססה. כל תהליך התססה מוסבר שם. מחיר 250 ש”ח לאדם
ובהזמנה מראש, ארוחות במחיר של 480 לאדם. בארוחה מוגשות 12 מנות שבכל מנה מבוססת על מוצרי ליקוט, עם בשר וירקות.
לפרטים נוספים – עידו הלקט, רח’ המייסדים 46 זכרון יעקב.
מחפשים מסעדה שפתוחה גם בשבת? הכירו את מסעדת ” אדמה – ADAMA ”

מסעדת אדמה שכונת בלב ליבה של זכרון יעקב, איזור תיירותי וגם איזור בו מקבץ בליינים מהאיזור.
המסעדה הינה בקתה קולינרית בבית אבן שעודו שמור מהמאה הקודמת.
בכניסה למסעדה חצר צבעונית מטופחת, עם ריחות של צמחי תבלין ופרחים בריחות רעננים והכי נעים החיוך הגדול של דגנית אזולאי.


מסעדת אדמה בבעלותם של דגנית ורפי אזולאי, שני אנשי הייטק שהחליטו להפוך את חלומם למציאות, נוסדה בשנת 2009 בדיוק כאן באותו מקום, על גבעה מרהיבה באחד הרחובות הצדדיים של זכרון יעקב בבית אבן ישן שהזוג שימרו והשמישו אותו לצורכי המסעדה.
מקור השם ‘אדמה’ להביא קולינריה מקומית. לשמור על אותנטיות. כל חומרי גלם הם מקומיים, מספקים מקומיים העובדים עם המסעדה מאז הקמתה – פרט לסלמון (מיובא). את התוצרת הם מקבלים פעמיים שלוש בשבוע המבוססת על חומרי גלם מקומיים. התפריט משתנה, לפי חומרי הגלם. את מנות הספיישל המקומי, מכינים על פי מספר ההזמנות הצפוי.
אל השולחן החלו לזרום מנות ראשונות מעולות .
ביניהן סביצ’ה דג, עם פרי העונה (משתנה בהתאם לעונה) עם נענע, בצל סגול ולימון 🙂 תענוג לחייך.
סלט עגבניות שרי על טחינה שחורה, זיתי טאסוס, בצל סגול, צנוניות, צנובר ופטרוזיליה. מעולה 🙂 אין על עגבניות טריות וקשות 🙂


סלט סלק עם שקדים, חמוציות קצוצות, בצל סגול קצוץ, תלתלים של בצל ירוק , ויניגרד סילן וגבינה כחולה מגוררת. בשבילי, סלק הוא חובה בכל ארוחה. אני מאד אוהבת סלק הוא מאד בריא ומוסיף המון טעם וצבע לשולחן 🙂 הסלק חתוך לקוביות קטנות סלט מצוין וטעמים מאוזנים.
חייבת לציין את התיבול הנפלא והמדוייק של המנות. מלא לימון, מלח במידה מדוייקת וכל ביס משאיר טעם של עוד. פשוט מעולה, טעמים נפלאים ורעננים. אהבתי מאד 🙂 מילה של “אמא נגה”.
לאחר כמה מנות ראשונות מובחרות קיבלנו לטעימות עוד שתי מנות.
פטה כבד אחת מהמנות המיוחדות וניוקי ‘אדמה’ מתפריט המנות העיקריות.


האחת פטה כבד עם טוסטונים וריבה 🙂 פטה כבר עוףהיא אחת המנות האהובות עלי. השילוב של פטה כבד עם ריבה, כאן ריבת עגבניות בית ללא נוזלים מ-ש-ו-ב-ח-ת זרעי שומשום שחור וטוסטונים מבחינתי זו ה-ארוחה 🙂 חגיגה נהדרת של טעמים. פלפל שחור ונלח במידה המדוייקת עם השילוב של המתוק פשוט ביס מושלם 🙂 אהבתי מאד ממליצה בחום 🙂 מילה של “אמא נגה”.
מנה נוספת שהוגשה ניוקי “אדמה” ניוקי נימוח עם פטריות פורצ’יני ושמפניון, שמן כמהין ופרמזן. הניוק טעים נימוח (זו דרגת העשייה שאני אוהבת) והמון המון רוטב – לטעמי יותר מידי, אבל טעמים מאוזנים.
נראה לכם שויתרנו על קינוח? אז ממש, אבל ממש לא!


קרמבל תפוחים חם מוגש עם גלידה – הקרמבל נפלא פריך משולב עם התפוחים ומעל שלושה כדורי גלידה וניל. קינוח לכאורה פשוט אבל מושלם, סוגר בול את הפינה של מתוק אחרי אוכל 🙂 זו בדיוק הבעיה שלי, חייבת, אבל ממש חייבת מתוק אחרי האוכל 🙂
עוד מנת קינוח מצויינת מוס שוקולד – טופי לבנדר, פילו מקורמל, קרסט פיסטוק וסורבט. זו כבר מנה יותר מתוחכמת עם שילוב טעמים מושלם 🙂 ממליצה בחום 🙂
בקיצור, מחפשים מסעדה בזיכרון יעקב? ממליצה לכם להגיע למסעדת ‘אדמה ‘ 🙂 אוכל טוב, מיקום נפלא ואנשים נפלאים. בקיצור שילוב מושלם! אהבתי מילה של “אמא נגה”.
מסעדת אדמה, מעלה ראשונים 8, גבעת זמרין זכרון יעקב | טלפון: 04-6293183
תגידו, אוכל אתיופי אכלתם? התארחנו אצל בלהצ’ין – בית אתיופי, להיכרות עם האוכל האתיופי 🙂 כן, גם זה יש בזכרון יעקב 🙂


אוכל אתיופי, אף פעם לא יצא לי לאכול. תכלס, מאד מסקרן אותי במיוחד הלחם שלהם האינג’ירה שעשוי מדגן ‘טף’. הטף עשיר בערכים תזונתיים: סידן, מגנזיום, ברזל, חלבון וויטמינים. הוא מכיל שמונה חומצות אמינו חיוניות לבריאות הגוף. הוא עתיר יתרונות תזונתיים – משמש לחיזוק מערכת החיסון. שימוש בקמח טף הוא דרך נפלאה להוסיף לתפריט של חולי צליאק פחמימה מזינה ובריאה ללא גלוטן. נו, מעניין לא?
הגענו אל בלהצ’ין – הבית האתיופי בו אגרה מארחת על פי המסורת האתיופית.
אגרה, אתיופית יפייפיה שעלתה לארץ בגיל 16 נשואה עם בת. אגרה סיפרה לנו את סיפור עלייתה לארץ, הקליטה, והכל עם חיוך יפה ופנים מאירות. בבית של אגרה יש הרבה תוצרים של ריקמה אתיופית שהיא רוקמת והרבה כלים אתיופיים. לאחר הסבר ופירוט על חייה (סיפור בהחלט מרגש) סיפור על אישה שהצליחה כאן בארץ – מרתק! אגרה הראתה לנו את הטף שהיא מכינה והוא נשמר למשך כמה ימים ככה סגור בסלסלה.


לאחר, הוזמנו לחצר, לשולחן הערוך לארוחה אתיופית צמחונית מסורתית.
בפתיחה הארוחה אגרה עברה בין כולנו עם קנקן מים וקערה ועברה סועד סועד ליטול את ידיו 🙂 מרגש… לדבריה, זה לפי המסורת האתיופית. מי אנחנו שנתווכח?
לאחר, לשולחן הגיע כמובן האינג’ירה – הלחם האתיופי. האינג’ירה, מזכירה את הלחוח התימני רק בצבע שונה, כהה. טעמה חמצמץ. בהחלט אפשר להתרגל ותכלס האינג’ירה בריאה יותר לגוף. היא ללא גלוטן ומתאימה גם לצליאקים.
עוד הגיעו מבחר תבשילים צמחוניים מהמטבח האתיופי. ביניהם: שעועית מבושלת, תבשיל עדשים, אפונה מבושלת, מחית חומוס (חמוצה מעט וטעימה) ירקות מבושלים סלק קישואים, גזר בטטה.
אגרה הסבירה לנו איך לאכול את האינג’ירה. להניח בצלחת משולש של אינג’רה ועליו את התבשילים. יש לבצוע מהאינג’ירה ולחפון עם הלחם את התבשיל ולאכול 🙂
תשמעו, בהחלט חוויה מעניינת. ממליצה בחום 🙂 מילה של “אמא נגה”.


ולסיום, איך לא קפה.
לקפה האתיופי לא מוסיפים הל, מוסיפים לו… ג’ינג’ר 🙂
אהבתי, טעים מאד.
בקיצור, מחפשים אירוח אתיופי מסורתי? ממליצה לכם להגיע לאגרה שתארח אתכם בביתה עם תבשילים אתיופיים על לחם האינג’ירה המסורתי.
ארוחות ביתיות טעימות ומשביעות באווירה אתיופית.
אגרה תספר על החיים בכפר באתיופיה ועלייתה לארץ דרך סודן.
הבית בהלצ’ין מארח קבוצות מיום ראשון עד יום שישי בהזמנה מראש
בימי שישי בהלצ’ין פתוח לכולם משעה 10:00 עד השעה 17:00 אוכל צמחוני וטבעוני ללא גלוטין.
חוויה של כפר אתיופי באמצע זכרון יעקב. מילה של “אמא נגה”.
בהלצ’ין- אירוח ביתי אתיופי – הנדיב 11 זכרון יעקב 0508995638 (אגרה)
לסיכום, זכרון יעקב מספקת לנו חוויות קולינריות רבות. מגוון רחב של בתים מארחים המתאימים ליחידים, לקבוצה, חלקם ניתן להזמין מראש וחלקם פשוט להגיע 🙂 יש מה לעשות בזכרון יעקב שלי 🙂 ממליצה בחום מילה של “אמא נגה”.
לפוסט הזה יש תגובה אחת
כתבת יפה על המושבה שלו ❤️