מרינה פטריות – אימפריה

חברת מרינה פטריות הגליל חוגגת 30 שנה וזו הייתה סיבה מצויינת לעלות לישוב חוסן לחגיגה מלאת פיטריות ועוד פיטריות ולהכיר את המותג  הישראלי הגלילי פורץ הדרך בתחום התוצרת החקלאית הטרייה.

רמו בן שושן - מרינה פטריות (צילום: JINIPIX9)
רמו בן שושן – מרינה פטריות (צילום: JINIPIX9)

“מרינה” – פטריות הגליל, מוביל בייצור, פיתוח ושיווק בענף הפטריות, הירקות והפירות המובחרים בארץ.
מרינה התחיל מייצור של פיטריות למאכל. מלבד ניצול הפטריות למאכל, האדם עושה שימוש בפטריות מסוימות לטיפול במחלות כבר אלפי שנים. שימוש זה החל ברפואה הסינית, והוא נבדק במחקרים אקדמיים בעשורים האחרונים ונמצא יעיל בחלקם. זני פטריות מסוימים, למשל שיטאקי, שגם הוא בין סוגי הפיטריות שמגדלים במפעל מרינה, הם בעלי תכונות רפואיות חיוביות, כמו חיזוק מערכת החיסון, איזון כולסטרול וסוכר בדם, טיפול באין אונות ואף תכונות נוגדות סרטן. מחקרים אף הראו את יכולות פטריות השיטאקי להרוג תאים סרטניים.
מרינה - מגוון פטריות
מרינה – מגוון פטריות

אירוע החשיפה התקיים בחוות הגידול המתקדמת במושב חוסן, בגליל המערבי. רמו בן שושן, מייסד החברה והבעלים הציג במהלך סיור מקיף ומרתק את שלבי תהליך גידול הפטריות המורכב, החל מהכנת מצע “קומפוסט” ייחודי לגידול הנבגים ועד להפיכתם לפטרייה לבנה ומשורטטת בחדרים סטריליים, אופן קטיף הפטריות, אריזתן ועד לשיווקן לנקודות המכירה ברחבי הארץ
בראשית שנות ה- 80 החל רמו בן שושן מייסד החברה בפעילות הפצה מקומית של פטריות טריות ממגדלים מקומיים במושבים חוסן ומעונה שבצפון הגליל המערבי, אלו הפיצו תוצרתם באמצעות מערך הפצה מאולתר של חברת תנובה.
מיד כאשר זיהה את הפוטנציאל בתחום, הקים רמו מחסן מאולתר בחצר האחורית של המשק הפרטי והחל בעזרת אשתו מירי (מכאן השם מרינה) ומספר עובדים מצומצם בפעילות מסודרת של גידול, אריזה והפצה של תוצרת  פטריות טרייה מידי יום למושבי הצפון, אט אט התרחבה הפעילות לשווקים הסיטונאיים בצפון ובמרכז, לעסקים קטנים, מסעדות ואולמות, כאשר גולת הכותרת הייתה לכבוש נתח מפעילות הפטריות המשומרות ולהחליפן בדבר האמיתי –פטריות טריות. מגמה שהחלה במקביל ברחבי העולם.
ככה קוטפים פיטריות - סטריליים (צילום: איילת שאשא)
ככה קוטפים פיטריות – סטריליים (צילום: איילת שאשא)

בתחילת שנות התשעים, החלה התרחבות מדורגת בתחום שיווק הפטריות ובהסדרה של מערכת מכירות מצומצמת הכוללת מערך מכירות טלפוני וסוכני מכירות בשטח, “מדלת לדלת – מעסק לעסק”, פעילות זו נחלה הצלחה רבה ואט אט התרחבו מערכי ההפצה היומיים של החברה להפצה ארצית. אספקה יומית החלה לפעול באופן מסודר לשווקים הסיטונאיים בירושלים, חיפה, באר שבע, תל אביב, וכמובן למחסניהן של רשתות השיווק שופרסל וקואופ הריבוע הכחול. כמו כן, למשווקים שונים שפנו לחברה להפצת תוצרת יומית לשוק המסעדות והחנויות הפרטיות.
מרינה מרקט - לא רק פיטריות (צילום: JINIPIX)
מרינה מרקט – לא רק פיטריות (צילום: JINIPIX)

תחילת שנות האלפיים, התאפיינו בתאוצה הולכת וגוברת של השוק הקמעונאי בארץ, רשתות השיווק הגדולות שופרסל, גרינברג, קלאב מרקט, ריבוע הכחול, חצי חינם הביאו מאירופה מודלים לגידול   והתרחבות ופתחו באופן אינטנסיבי ומואץ סניפים רבים מחוץ לערים בפורמט  HEAVY DISCOUNT , התחרות גברה, אט אט רבו הסניפים ועלה הצורך בהפצה יומית מסודרת של תוצרת מצוננת בשרשרת קירור מבוקרת ואיכותית, “מרינה” נרתמה לאתגר ההפצה ובין השנים 2004-2009 הקימה מערכת לוגיסטית תומכת, חוות גידול מתקדמות ומערך הפצה של כ-20 קווי חלוקה יומיים בשיטת “van sell” מערך זה סיפק לראשונה תוצרת טרייה לנקודות קצה קמעונאיות ומקצועיות (מסעדות, אולמות אירועים, בתי מלון, וסופרמרקטים. אלו פעלו לצד מערך “שיווק ישיר” שמנה באותה עת 3 משאיות יומיות ללקוחות סיטונאיים ומרכזים לוגיסטיים. במשך השנים הקפידה החברה המתפתחת להשקיע בתשתיות מתאימות בתחום גידול הפטריות, והסתייעה במיטב היצרנים לציוד וידע הקיימים בעולם ובעיקר מהולנד.
מרינה מרקט - לא רק פיטריות (צילום: JINIPIX)
מרינה מרקט – לא רק פיטריות (צילום: JINIPIX)

כיום מרינה הינה החברה הגדולה בישראל לגידול ושיווק של תוצרת חקלאית טרייה ירקות ופירות, מתמחה בהפצה מצוננת למיטב המלונות בתי קפה ומסעדות, אולמות האירועים המובילים, וכמובן לכל סניפי רשתות השיווק. לחברה חוות לגידול פטריות, מתקנים לייצור מצע גידול לפטריות ומעל 1500 דונם של גידולי ירקות עליים שונים בכשרות רגילה ומהדרין ללא חרקים ותולעים בהשגחת הרב אפרתי והרבנות ירושלים.
משאיות החברה מספקות תוצרת מדי יום למעל 1800 נקודות מכירה, ומוקד הזמנות החברה פועל באופן שיטתי לשיפור חוויית הקנייה והשירות. לאחרונה נכנסה חברת מרינה למיזמים חדשים בתחום מוצרי המזון המעובדים, דהיינו ייצור תוצרת גמורה – על בסיס פטריות טריות שנקטפות בבוקר ומשנות צורה להמבורגר טבעוני, טרי וטעים, סטייק פורטובלה, פטריות ממולאות ומפעל סלטים טריים.
המבורגר פיטריות
המבורגר פיטריות

עם קבלת אישורים יעלו מוצרי החברה על מדפי הסופרים והציבור הישראלי יזכה לקבל את סדרת הדגל של “מרינה גורמה” כתחליף בשר אולטימטיבי, עתיר בוויטמינים ודל בקלוריות. חברת מרינה רואה חשיבות אדירה בהנגשת תוצרת טרייה לכל אזרח במדינה מילד למבוגר, אי לכך גם פועלת ללא הרף בהחדרת אריזות ייחודיות לשמירה על טריות המוצר על ערכיו התזונתיים.
בחברת מרינה מועסקים היום כ-700 עובדים ברחבי הארץ, עבור רמו בן שושן מייסד החברה והמנכ”ל, העובדים הם משפחה. גם שניים מילדיו של רמו השתלבו בחברה ולוקחים חלק בהצעדתה קדימה. “אני גאה לעמוד בראש חברה  מצליחה המורכבת בראש ובראשונה  מאנשים מצוינים וממגוון פלטפורמות, 30 שנה של עשייה מורכבת, הצלחות לצד קשיים, אני גאה  על הישגים אדירים אליהם הגענו במהלך השנים, אנו נמשיך לשאוף, לגדול, להשקיע, לפתח ולהתפתח. אני סבור כי נצליח גם להגדיל את  ממוצע צריכת הפטריות בארץ לעומת השוק האירופאי, כבר היום נצפית מגמת עליה, את האמריקאים כבר עברנו”. ציין בן שושן.
שאפו רמו בן שושן, מרינה פיטריות היא אימפריה של חזון וחלום של איש אחד שהלך עד הסוף להגשמתו – יישר כוח!
רמו בן שושן ונבחרת השפים של מרינה מרקט (צילום: JINIPIX)
רמו בן שושן ונבחרת השפים של מרינה מרקט (צילום: JINIPIX)