חודש שבט וט”ו בשבט במקורות מופיע כראש השנה לאילן, ומזוהה בתודעת כולנו כסמל לפריחת השקד. עץ השקד מתאפיין בכך שפריחתו מקדימה את כל שאר העצים, ודווקא בתקופה זו של החורף, שהשמיים אפורים, ניצני השקד מאירים בוורוד ולבן את הנוף הקודרני של החורף.
בתקופה זו של פריחת השקד (בחודש פברואר) בכפר הידוע במרוקו תפראווט (Tafraout ) היצרנית הגדולה ביותר של שקדים במרוקו, נערך פסטיבל שנתי הנחשב למורשת טבעית ותרבותית, בו העצים בשיא פריחתם, בעיירה נערכים ברחובות ריקודים מסורתיים, פולקלוריים ברבריים, דוכני מזון מגישים מאכלים מסורתיים וטעימים המבוססים על שקדים וכמובן כוס תה נענע ליד.
לי שנהב, מומחית מרוקו, בעלת MOROCOO DYALEE טיולי בוטיק למרוקו מעניקה לנו לקראת פריחת השקד, מתכונים קלים להכנה. טו בשבט שמח:
משקה חלב שקדים מתוק בסגנון מרוקאי, עם תפוזים וקינמון
מרכיבים:
2 כוסות שקדים מולבנים.
1/2 כוס סוכר. (או לפי הטעם)
3 וחצי כוסות מים.
2 כפות מיץ תפוזים
מעט קינמון טחון לקישוט.
לטחון את השקדים במעבד מזון, יחד עם הסוכר עד ליצירת תערובת חלקה ואחידה.
אופן ההכנה:
מרתיחים את המים בסיר, מוסיפים את תערובת השקדים והסוכר ומערבבים היטב למשך 5 דקות..
מעבירים לאש נמוכה, ממשיכים לערבב עוד 5-7 דקות ומוסיפים את התפוזים.
מורידים מהאש, מקררים את התערובת ומגישים בקערה עם מעט קינמון מעל. (אפשר להוסיף גם קוקוס ושקדים)
מאפה מרוקאי מתוק מצופה דבש וממולא בשקדים
מאפה ביתי קרנאנצ’י מבחוץ ורך וטעים מבפנים – עם מי תפוז וקינמון ומגישים אותו באירועים מיוחדים לצד כוס תה.
מספר שלבים מעורבים בהכנת בריואט שקדים. הראשון הוא להכין ממרח שקדים ביתי בטעם קינמון ומי פרחי תפוז. העיסה מעוצבת לכדורים.
מרכיבים:
חבילת בצק עלי פילו/עלי סיגר.
2 כוסות שקדים טחונים (קמח שקדים)
200 גרם ממרח תמרים .
כוס אגוזי מלך קצוצים דק.
חצי כוס פיסטוק טחון
כף סילאן.
סירופ:
חצי כוס סוכר , חצי כוס מים 2 כפיות מיץ לימון טרי.
אופן הכנת הסירופ: מביאים לרתיחה את כל המרכיבים יחד, תוך כדי ערבוב ומניחים בצד.
אופן ההכנה: לטחון את השקדים יחד עם ממרח התמרים, כף הסילאן, אגוזי המלך, הפיסטוק – ולערבב לתערובת אחידה.
לפתוח את עלי הסיגר , להניח כדור מהתערובת ולקפל ומדביקים באמצעות קמח ומים או עם הסירופ המוכן את הקצוות.
מטגנים את המאפה בשמן עמוק וטובלים בתוך הסירופ ולהניח על צלחת הגשה.
לקישוט : קוקוס, או קינמון מעל.