“ניסטגמוס זה לא שם של דינוזאור” הוא ספר לילדים שהושק בימים אלה. ספר מלא אהבה ואופטימיות, על ילדה שחווה בורות ודחייה חברתית בגלל לקות ראייה. מילה של “אמא נגה”.
הנכדים שלי אוהבים ספרים, אוהבים לקרוא. כל פעם שאנחנו נפגשים אני באה עם ספר. קבלת הפנים שאני זוכה לה כשאני אומרת שיש לי ספר בשבילם הוא… ישששש 🙂 כך שיצא ששם החיבה שלי הוא “סבתא ספר” או “סבתא סיפור”.
בימים אלה הושק הספר “ניסטגמוס זה לא שם של דינוזאור”, שחיברה יעלי רהב-סיון. הספר מספר על שיר, ילדה שעוברת ממושב בצפון הארץ לתל אביב, וחווה בורות ודחייה חברתית בגלל לקות הראייה שלה. לא, זה לא ספר מדכא. להיפך! זה ספר מלא אהבה, אמפטיה ואופטימיות!
זה ספר מסע מרגש של ילדה שחווה המון שינויים, בבת אחת: היא עוברת מהמושב בו גדלה – לתל אביב, היא עוברת מבית עם חצר – לבניין עם מעלית, ממקום בו מכירים אותה מילדות – למקום בו אינה מכירה איש ובנוסף, היא חווה בורות ודחייה חברתית – בגלל בעיה פיזית. זהו ספר העצמה לילדים (והורים), שמלמד לקבל את השונה ולהתמודד בהצלחה עם אתגרים באמצעות נחישות, התמדה וחשיבה חיובית.
הסיפור הקולח מסופר מנקודת המבט של שיר, המודעת לבעיית הראייה שלה ובוחרת להיות חיובית. אולי זה בא לה באופן טבעי ואולי זה בהכוונת אימא שלה. היא מספרת: “… אימא תמיד עוזרת לי להרגיע את המחשבות הלא נעימות. בכל ערב לפני השינה אנחנו משתפות זו את זו בדברים טובים שקרו לנו היום… לפעמים אני מודה על משהו מצחיק ולפעמים על מזג אוויר נעים… אחרי שיחה כזאת עם אימא אני נרדמת בקלות”…
שיר היא בעצם גשר לסיפור של ילדים רבים החווים חוויות דומות, שמשפיעות על עולמם הרגשי ועל הישגיהם הלימודיים. לאחר שבאמצעות משחקים מומחשת לילדי הכיתה הבעיה ממנה סובלת שיר, הם נפתחים ומשתפים על בעיות שהם, או בני משפחתם, מתמודדים עימם. בסיפור חבויים טיפים שימושיים להתמודדות, הלקוחים מגישות טיפוליות שונות. בסוף הספר מוצעים רעיונות יצירתיים לפעילויות עם הילדים.
קיבלתי את הספר לסקירה, כבר בתחילה אהבתי מאד את האיורים של תמר לוי אלפסי, המון תום ונאיביות יש בהם. מזכיר ציורים של ילדים עם צבעי עיפרון. מאד התחברתי.
לפני שהקראתי לזוהר את הספר שוחחנו על שוני בין אנשים, בין החברים בכתה ועוד. והבנו שכל אדם הוא יחודי בדרך המיוחדת שלו וכולנו מהווים חברה שלמה שיש בה מקום לכולם.
הכתיבה של יעלי רהב סיוון נהדרת וקולחת. הסיפור מונגש לילדים בגובה העיניים ומספק הצצה לשני הצדדים. גם לילד השונה וגם לחברה שאמורה לקבל אותו לתוכה. אהבתי מאדדד את הטיפים המצורפים בסוף הספר המיועדים להורים, למחנכים ותכלס הם טובים לכל ההורים, איך ניתן להעצים ולחזק ילד עם מוגבלות שונה, ומה ניתן לעשות על מנת לעזור לו וגם, מה אנו, כחברה, צריכים לעשות על מנת לקבל אותם לתוכנו כאחד משלנו.
בקיצור, אהבתי מאד וממליצה בחום! תכלס, ספר חובה בכל בית! מילה של “אמא נגה”.
מחברת הספר, יעלי רהב-סיון, מורה, מלווה תהליכי שינוי והעצמה של ילדים ומבוגרים, כתבה את הספר לבקשת עמותת “אופק לילדינו”. פיתחה את גישת “מקשיבים” המשלבת ביצירתיות שיטות טיפול אפקטיביות מגוונות, המיועדות לגילים ומצבים שונים.
הספר מלווה ביצירתה המיוחדת של תמר לוי-אלפסי, המשלבת בו דמויות מאויירות ו”גזורות”, להמחשת החוויות והסיפור.
הספר מתאים לילדים בגיל 6 – 13 שנים (ולא רק…). ממליצה לשוחח עם הילד לפני קריאת הספר.
44 עמודים, כריכה קשה, בהוצאת גלים, ביוזמת “אופק לילדינו” – ארגון ארצי של הורים לילדים עם לקות ראייה ועיוורון.
איורים: תמר לוי-אלפסי; צילום ורפרודוקציות: מושיק ברין; עיבוד תמונות, עימוד ועיצוב הספר: קריסטינה מורדוכוביץ’.
מחיר: 120 ש”ח.
להשיג באתר https://www.makshivim.co.il/nistagmus