על דגים, דייגים ומה שביניהם…

במוזיאון הימי הלאומי בחיפה, התקיים יום עיון תחת הכותרת “על דגים, דייגים ומה שביניהם”, כחלק מחידוש מסורת “יום הים”, הנחגג בכל שנה בתאריך כ”ג באייר. יום העיון השנה היה בזיקה לתערוכה המוצגת כעת במוזיאון: “על דגים ודייגים”; ויעסוק במורשת הדיג בישראל. מילה של “אמא נגה”.

צלם לא ידוע, דייגים מושכים רשת גדולה ליד חיפה, אוסף מוזיאון העיר חיפה (צלם – סטס קורולוב )

מאת : סימונה ארד

נשלחתי לסקר ע”י העתונאית נגה רוזנברג, מפורטל התוכן “אמא נגה”, את יום העיון במוזיאון הימי הלאומי בחיפה: “על דגים, דייגים ומה שביניהם”, שנערך במקביל לתערוכה המוצגת במקום – “על דגים ודייגים”.

טבע דומם עם דג טונה, קרפיון ותמנון – טוטויאה חוקיאיי, 1833 בקירוב. אוסף המוזיאון הימי הלאומי. (צילום מוזיאוני חיפה)

משחר ימיה של האנושות ועד ימינו, בכל רחבי העולם, הים הוא מקור חיים חשוב. הדיג, אשר לו נודעת חשיבות עצומה לתזונת האדם ולפרנסתו, השפיע על עיצוב סביבת החיים האנושית – על התהוותם של כפרי דייגים וערי נמל, על התנועה בין החוף והים, על אופיים של הרציפים והשווקים ועוד.

עם המעבר לדיג תעשייתי בעת המודרנית התערערה הבריאות האקולוגית של הדגה. דיג יתר, עלייה במחירי הדגה והתמעטות אוכלוסיות רבות של דגים – כל אלו מעוררים כיום דיון ציבורי ער ביחס לדיג.

יום העיון התקיים במסגרת חידוש המסורת של “יום הים”, הנחגג מדי שנה בכ”ג באייר, ועסק במורשת הדיג בישראל, בדיג כפרנסה כיום, בהשפעתו על הסביבה הימית, וגם – איך לא – בקולינריה מהים.

האם נדע למצוא את האיזון בין צורכי אוכלוסיית העולם בחלבון זמין ואינטרסים כלכליים של תעשיינים לבין ההכרח לשמור על הטבע הימי? האם נצליח לשמר את מורשת הדיג בר־הקיימא וניקח אחריות להמשך קיומו של הים כמקור חיים? ומה בין הים לצלחת? כיצד מתפתחת הקולינריה המקומית ומה הכוחות המשפיעים על מנות הדגים שאנו פוגשים במסעדות? בזאת ועוד יעסוק יום העיון השנה.

מאנה־כץ, סירת דייגים בסערה, אוסף מוזיאון מאנה־כץ ( צילום – מוזיאוני חיפה)

נהנינו מטעימות דגים נפלאות שהכין השף מעדי ממסעדת קפרייא בתמרה: פרידה, לוקוס זהוב וסרדינים – תענוג!

הפאנל הראשון עסק באיזון העדין שבין שמירה על הסביבה הימית לבין קיום ענף הדיג – סוגיה סביבתית-חברתית חשובה מאין כמותה.

מרקוס אליעזר בלוך, דגים, אוסף המוזיאון הימי הלאומי (צילום – מוזיאוני חיפה)

הפאנל השני, שעסק בקולינריה הימית שבו נהניתי במיוחד, אירח את השפים:

איתי קושמרו – שף מסעדת A.k.A, נחלת בנימין

מעדי – שף מסעדת קפרייא בתמרה ובעל חנות הדגים “כאמל עודה” בשוק תלפיות

טל פיגנבאום – שף מסעדת קלארו, תל אביב ולונדון

עוד סיבה מעולה לבקר בתל אביב!

ועל התערוכה – “על דגים ודייגים”: כבת מזל דגים, אני נהנית מעולם הים בכל הזדמנות, והתערוכה הזו הייתה תענוג אמיתי! היא ייחודית ומרשימה, וכוללת כ-140 יצירות אמנות ופריטים ארכיאולוגיים מאוספי ששת מוזיאוני חיפה, המציגים את תרבות הדיג כחלק בלתי נפרד מההיסטוריה והתרבות האנושית.

לדברי עדי שלח, אוצרת המוזיאון הימי הלאומי: “מעטים האנשים שיש להם היכרות כל כך קרובה ואינטימית עם הים כמו שיש לדייגים, שיוצאים אל הים כל יום ומוצאים בו את פרנסתם. אבל, במציאות שבה הבריאות האקולוגית של הטבע הימי נמצאת תחת לחצים כבדים ניטשת מחלוקת סביב השאלה האם ואיך אפשר לעשות דיג באופן מקיים.

“יום העיון הוא הזדמנות עבור הקהל הרחב להיחשף למנעד הדעות בנושא ולשמוע באופן ישיר ובלתי אמצעי מה כואב לאנשים שהים הוא במוקד העשייה שלהם – דייגים, אנשי טבע וסביבה ימית, אנשים שעיסוקם היומיומי בפיקוח וברגולציה, במחקר ובחיפוש אחר פתרונות”.

אז אם טרם ביקרתם בתערוכה – זה הזמן! וכמובן להצטרף לאחד מימי העיון במוזיאון. חוויה נהדרת מילה של “אמא נגה”.

אוטאגאווה הירושיגה, איסוף רכיכות, אוסף מוזיאון טיקוטין לאמנות יפנית, (צילום – סטס קורולוב)

יום העיון יתקיין בין השעות 9:00-14:45 והוא פתוח לקהל הרחב ללא תשלום, אך נדרשת הרשמה מראש באתר.

ללו”ז המלא והרשמה

המוזיאון הימי הלאומי, המציג את ההיסטוריה הימית של אגן הים התיכון, ים סוף ונהר הנילוס, עם דגש על תולדות הספנות העברית – שוכן ברחוב אלנבי 198, חיפה.

כתיבת תגובה