משמרת מאוחרת, סרטה של הבימאית פטרה ביונדינה וולפה, נציג שוויץ לאוסקר שהגיע לרשימה המקוצרת בכוכבה של אלוני בנש ( חדר מורים) זוכה פרס עוגן הזהב בפסטיבל הסרטים בחיפה. מילה של "אמא נגה".
מאת : יהודית סטרובולסקי

הסרט משמרת מאוחרת של הבמאית המיוחדת פטרה ביונדינה וולפה , בכיכובה המופלא של לאוני בנש, מצליח לקחת סיטואציה יומיומית' משמרת של אחות בבית חולים, לילה ארוך , עייפות, שגרה מתוחה, אנשים חולים, חלקם בסוף הדרך ולהפוך אותה לדרמה פסיכולוגית אינטנסיבית, כמעט קלסטרופובית. מנקודת מבט קולנועית כוחו של הסרט לא טמון רק בעלילה אלא באופן שהוא מייצר תחושה של חרדה מתמשכת לקראת הבאות, כל הזמן קיימת תחושה שמשהו עתיד לקרות, משהו בתוך השגרה הקשה שנוצרת על מסף הקולנוע.
הבימוי הוא מינימליסטי , חללים סגורים, חומקים, תאורה קרה, שימוש בשוטים מתוחכמים שמאלצים את הצופה להישאר בתחושת אי נוחות נוכח הצגת הדמויות בבית החולים.
הסרט מוגדר כסרט מתח, אך לא במובן המקובל של המילה והוא נבנה דרך מבטים, שתיקות והרבה עייפות מצטברת , לעיתים נראה שהסרט הינו דוקומנטרי בעצם תשדיר שירות למען האחיות שקורסות מעומס עבודה.
המצלמה קוראת את הדמויות, נושמת אותם לקרבה ויוצרת מציאות כה אותנטית ומרגשת עד דמעות.
דווקא הריסון הרגשי של כמעט כל השחקנים יוצר אמינות כה גבוהה ומאפשר לנו כצופים לקרוא נכונה את הפחד , השחיקה, הייאוש , את הרצון לעזור לכולם לפני שאתה עוזר לעצמך.

הסרט הוא על לילה קשה ועצוב ומלמד על אנשים שמנסים לשלוט במציאות קשה ומתפרקת.
הדגש כאן הוא על בחירות קטנות שמקבלות משמעות מאוד גדולה , מותחן של בדידות, אחריות, שחיקה שגורמים לטעויות הקשורות בחיי אדם.
למרות כל האיכויות עם דגש על איכויות המשחק, הקצב איטי, לעיתים קצת משעמם, הרצון לייצר התמסרות לאווירה , ברגעים מסוימים גורם לצופה להתרחק העלילה , אך הסקרנות לא מאפשרת ומייד חודרת בחזרה אל המחלקה בבית החולים.
מדובר כאן ביצירה שונה, מענינת ומטרידה הרבה אחרי שהסרט כבר הסתיים. האחות הגיבורה היא כמעט סופרמן, אשר קורסת לבסוף ואוכלת את הכריך בחשמלית המובילה אותה הביתה, סוף סוף אל הנחלה הנכספת, אל המנוחה מתלאות המשמרת.
משמרת מאוחרת –Late shift
שוויץ 2025, בימוי: פטרה וולפה
משחק: לאוני בנש, סוניה ריזן, אורס ביהלר, מרגריטה שוך, יורג פלאס
92 דקות | גרמנית | תרגום לעברית ואנגלית
נציג שוויץ לאוסקר 2026
זוכה שלשוה פרסי הקולנוע השוויצרי ,בהם לסרט ולתסריט, זוכה פרס עוגן הזהב בפסטיבל הסרטים בחיפה, זוכה פרס השחקנית הראשית בתחרות הקולנוע הבאוורית.


